Úgy vesszük az új lakásokat, mintha nem lenne holnap - Lehengerlő adatok jöttek

Úgy vesszük az új lakásokat, mintha nem lenne holnap - Lehengerlő adatok jöttek

2021-06-17 09:31:24
Forrás:

Ismét megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport, ami az elmúlt 3 hónap adatai alapján vizsgálja meg a fővárosi új lakások árait. Ez alapján Budapesten átlagosan 988 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új lakásokat eladásra, ami a korábbi negyedévhez képest 1,6 százalékos drágulásnak felel meg. Jó hír azonban, hogy a kínálat is bővült, és a vevők is aktívak: fél év alatt több lakást vásároltak, mint amennyit tavaly egész évben. Nézzük, mennyit kell fizetni az egyes kerületekben!

portfolio Ingatlan 


A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa jelenleg 24 370 lakást tartalmaz, ezek olyan fejlesztésekben találhatók, amelyek 2021 első vagy 2021 második negyedévében legalább egy szabad lakást tartalmaztak. Egyértelműen látszik, hogy a lakások és a projektek száma is újra növekedésnek indult a kedvezményes új lakás áfa visszavezetését követően.

AZ ÉV ELSŐ FELE BIZTATÓAN INDULT A PIACON: FÉL ÉV ALATT TÖBB LAKÁST VÁSÁROLTAK MEG, MINT AMENNYIT TAVALY EGÉSZ ÉVBEN. NEGYEDÉVRE SZŰKÍTVE, VAGYIS 2021 FEBRUÁR ÉS 2021 MÁJUS KÖZÖTT 2000-NÉL IS TÖBB ÚJ LAKÁS KELT EL.

Összehasonlításképpen 2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant adtak el Budapesten. Vélhetően a most látott magas számokban az is közrejátszott, hogy az év eleji áfaváltozás miatt több fejlesztő csak most aktualizálta a lakáslistáját, illetve korábban zárt előértékesítés alatt lévő projektek most kezdték el a nagyközönségnek is árulni a lakásokat. A kedvezményes lakásáfa és a családi otthonteremtési kedvezmények fűtik a keresletet, ahova a befektetők is kezdenek visszaszivárogni.


Budapesti átlagár

Az elmúlt egy évben 4,4 százalékkal nőttek az árak, a kedvezményes lakásáfa ellenére pedig az árváltozás üteme gyorsul: a negyedéves árváltozás 1,6 százalék volt. Ennek elsődleges oka vélhetően az építőanyagok drágulása, de a magas kereslet hatására is könnyebben emelnek árat a fejlesztők.

AZ ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁRA 988 EZER FORINT VOLT 2021 MÁSODIK NEGYEDÉVÉBEN BUDAPESTEN.

A négyzetméterárak Budán és Belső-Pesten már meghaladták az 1 millió forintot, Külső-Pesten viszont vélhetően erre még várni kell, annak ellenére, hogy itt a leggyorsabb az árak emelkedése.A legdrágábbnak a belváros bizonyult, az V. kerületben 2 millió forint felett jár az új lakások átlagos négyzetméterára. Két budai kerületben (II., XII.) pedig az 1,8 millió forintot haladta még meg a négyzetméterár. Továbbra is átlag környékiek az árak a III., XI., VIII. IX. és XIII. kerületekben, míg legolcsóbban a XVIII. és a XXIII. kerületekben vásárolható új lakás, ahol egy négyzetméterért kevesebb mint 750 ezer forintot kell fizetni.

Címlapkép: Getty Images


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24