Tízből négy új fix kamatozású lakáshitel már fogyasztóbarát

Tízből négy új fix kamatozású lakáshitel már fogyasztóbarát

2018-03-13 15:12:16
Forrás: www.oph.hu


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakáshitel-minősítési rendszerének köszönhetően 2017 szeptemberére a hitelezés gerincét adó bankok és takarékszövetkezetek kínálatában megjelentek a kedvező feltételű Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek. A fokozódó ügyfélérdeklődés hatására tavaly szeptember óta közel 40 milliárd forint fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak.

A piaci szereplők adatszolgáltatása alapján idén januárban már a hitelfelvevők több, mint 40 százaléka fogyasztóbarát konstrukciót választott magának a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitel-piaci kínálatból. Ezeket többnyire használt lakás és ház vásárlásra igényelték (89 százalék), továbbá hitelkiváltásra, új lakás vásárlásra és lakóház építésre is fordították a kölcsönösszeget. A teljes fogyasztóbarát állomány 59 százalékát Közép-Magyarországon, közel 20 százalékát a közép- és nyugat-dunántúli régióban, mintegy 15 százalékát pedig az észak- és dél-alföldi megyékben folyósították. A fogyasztóbarát lakáshiteleket legnagyobb arányban (44 százalék) a harmincas korosztály, az esetek több mint negyedében pedig a negyvenes éveikben járó fogyasztók igényelték.

A minősített lakáshitelekkel korábbi kedvezőtlen lakáshitelek is kiválthatók, kamatuk és egyéb költségei kedvezőbbek a piaci átlagnál. A hitelajánlatok átláthatók és – az egységes feltételek miatt – könnyebben összehasonlíthatók egymással, valamint fogyasztóbarát jellemzőkkel is bírnak. E hitelek fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészlet 3, 5, 10 évig, vagy akár a futamidő alatt végig változatlan marad. A nem minősített, referencia-kamatlábhoz kötött (változó kamatozású) hitel választása – annak ellenére, hogy ezen hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM) a kezdeti alacsonyabb érték miatt vonzóbbnak tűnhet – kockázatos lehet, hiszen a fogyasztó ezzel azt vállalja, hogy a futamidő alatt a referencia-kamatláb változásával (akár 3 vagy 6 havonta) akár jelentősebb mértékben is emelkedhet a törlesztőrészlete.

Jelenleg az 5 évre és a 10 évre fixált kamatozású fogyasztóbarát konstrukciók között a legnagyobb a piaci verseny, ezeket igényli az ügyfelek túlnyomó többsége.

Az előző év azonos időszakához képest a lakáscélú hitelek kamatfelára 2017 második felében csökkent, amiben a minősített termékeknek előremozdító szerepe lehetett. Egyre több intézmény esetében a hosszabb kamatperiódusú hitelek átlagos kamatfelára (számos uniós államhoz hasonlóan) a változó kamatozású hitelekéhez hasonló szintre vagy akár az alá csökkent. Ezzel párhuzamosan, a program egyik céljának megfelelően 2017. szeptembere óta nőtt a kiszámíthatóbb, biztonságosabb hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek aránya a kockázatosabb változó kamatozású hitelek rovására.

A felárak mérséklődése megtakarítást jelent az ügyfeleknek. Egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű fogyasztóbarát lakáshitel THM-je ma átlagosan 0,4-0,6 százalékkal kedvezőbb más piaci feltételű termékekkel összevetve. Szerződésszerű teljesítés esetén a futamidő alatt így 460-550 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a hitelért. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor szerint az ügyfelek már 4 százalék alatti THM-mel is találhatnak 3 vagy 5 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát kölcsönt. A 10 éves kamatperiódusú vagy a végig fix kamatozású termékek pedig 5 százalék körüli THM-mel érhetők el.

Az MNB online összehasonlító kalkulátorával az ügyfelek kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb fogyasztóbarát lakáshitelt, s részletes információkat kaphatnak azok jellemzőiről a www.minositetthitel.hu oldalon, amelyen tavaly szeptember óta közel 700 ezer oldalmegtekintés volt. A honlapon található kalkulátorral (a hitel, az adós és a fedezeti ingatlan adatainak megadásával) táblázatos formában lekérdezhető, hogy adott napon a bankok milyen személyre szabott ajánlatokat kínálnak az ügyfélnek.

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24