Négy fordulóponttal írható most le a lakáspiac - Befutottak az országos mutatók

Négy fordulóponttal írható most le a lakáspiac - Befutottak az országos mutatók

2020-05-07 15:41:30

Őrületes átalakulásban van az országos lakáspiac, több éves rekordok dőltek meg 2019 és az idei év elejével. Négy pont köré csoportosítottuk a változásokat: az adásvételek eloszlása, ezek száma, az új építkezések és természetesen az árak. Utóbbira részletesebben is kitérünk a KSH legfrisebb, 2019 egészére vonatkozó országos átlagárai támaszkodva.

Portfolio Ingatlan 


1. fordulat: Budapest pozíciója egyre siralmasabb

A megfigyelések kezdete óta soha nem volt olyan alacsony Budapest használtlakás-piaci súlya, mint 2019-ben, ami 17 százalék volt. A megyeszékhelyek piaci részesedése nem változott, a kisebb településeké tovább nőtt.

Korábban a nagyobb városokban zajlott a használtlakás-piaci tranzakciók többsége, 2016-ban ez az arány viszont megfordult. Azóta a nem megyeszékhely városok és a községek a lakáseladások egyre növekvő hányadát adják, így 2019-ben már a kisebb településeken jött létre az összes használtlakás-értékesítés több mint 60%-a. 


Portfolio vélemény: Abban, hogy a vidéki kistelepülések súlya megnőtt, sokat számíthatott a 2019 közepétől bevezetett falusi CSOK, miközben a Budapesten befektetési céllal vásárlók egy részének kényelmesebb és biztosabb befektetést jelenthetett a MÁP+, így ők eltűntek a fővárosi lakáspiacról.


2. fordulat: 2019-ben már kevesebb adásvételt bonyolítottak le

Nemcsak Budapest kisebb piaci részesedése miatt volt fordulópont a tavalyi év, mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, körülbelül 11 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát 2019-ben, éves összehasonlításban: 


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Itt a trendforduló a lakáseladásokban? - Úgy tűnik, 2018 volt a csúcs


2020 első részében folytatódott ez az óvatos lefelé mutató trend, majd március végétől a járványhelyzet még erősebb lökést adott az adásvételek csökkenésének: januárban 10 ezer (8%-os visszaesés 2019-hez képest), februárban 13 ezer (3%-os elmaradás), márciusban 11 ezer (23%-kal kevesebb 2019 márciusánál) és áprilisban 6 ezer (58%-os zuhanás 2019-hez képest) lakóingatlant adtak el országosan a DH becsült tranzakciószámai alapján. 


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Hatalmasat zuhantak a lakáseladások: a válság mélypontján láttunk utoljára ilyen alacsony számokat


3. fordulat: 2020 első hónapjaiban jelentősen csökkent az új lakás- és házépítések elindulása

A harmadik lakáspiaci fordulat az építési kedvvel függ össze, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 2020 első negyedévében 7032 volt, ez 27%-kal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. Ez a magánépítések és a vállalati építkezések csökkenését is jelenti. 


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Drasztikus visszaesés jön a lakásépítésekben - Négyéves mélyponton a számok


4. fordulat: negyedéves összevetésben már csökkentek az árak

Ahhoz, hogy éves szinten is csökkenést lássunk az országos lakásárakban, több negyedévben is mérséklődést kell, látnunk, vagy egy nagyobb zuhanást. Az utóbbi egyértelműen nem következett be, a negyedéves mérséklődés viszont bekövetkezett: 2019 utolsó hónapjaiban, az év harmadik negyedévéhez képest 1,5 százalékos csökkenés volt tapasztalható az országos lakásárakban a KSH adatai szerint.


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Tovább csökkentek a lakásárak - Íme a KSH legfrissebb számai


A teljes cikk itt olvasható. 
GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24