Mi kerül egy új lakás négyzetméterén egymillió forintnál is többe?

Mi kerül egy új lakás négyzetméterén egymillió forintnál is többe?

2017-10-19 12:36:46

Az új építésű lakások árai láttán sokakban felmerül a kérdés, hogy ki tudja ezt megfizetni és egyáltalán miért kerülnek ennyibe, ami különösen az olyan magas presztízsű lakások esetén szembetűnő, ahol még a jó elhelyezkedés is drágítja a beruházást. Hogy mik ezek a tényezők, amik hatására az egymillió forint feletti négyzetméterárak sem ritkák, a XII. kerület példáján keresztül néztük meg.



Kivitelezési költségek

Jelenleg Magyarországon mintegy 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, ami a munkaerő rendkívüli drágulását hozta magával. Emellett az építőanyagok ára is megemelkedett, ami együttesen vezetett a mostani új építésű lakások árszintjéhez. Ez azonban önmagában még nem indokolja azt, hogy a város bizonyos pontjain miért ennyire drágák a lakások.

A lakásfejlesztések során a kivitelezési költségek hozzávetőlegesen 60 százalékát teszik ki a teljes projekt költségvetésének, a maradék 40 százalék a telekárból, a finanszírozás költségeiből, a tervezési és engedélyezési díjakból, az ügyvédi díjakból és a marketingköltségekből áll össze. Az átlagnál magasabb színvonalú és jobb elhelyezkedésű társasháznál ezek a költségek - különösen a telekár - dobja meg annyival a projekt költségét, hogy csak így éri meg a fejlesztőnek belevágnia a beruházásba. Emellett egy magasabb igényű vásárlóközönség esetében a marketingnek is látványosabbnak kell lennie, ami szintén költségemelkedéshez vezet. Végül nem felejthetjük el a fejlesztő célját, hogy profitottermeljen a projekttel, ami nagyságrendileg a teljes bekerülési költség 8-10 százalékát teszi ki.

Telekárak

A fővárosban a belvárosi foghíjtelkeket leszámítva a XII. kerületben a legdrágábbak a telkek, így ez már önmagában drágítja a lakásfejlesztéseket a budapesti átlaghoz képest. Azt pedig, hogy miért ennyire drágák a telkek - és velük együtt a lakások - leginkább azok elhelyezkedése magyarázza.

A kerület vonzereje

Jó elhelyezkedés

A főváros kerületei közül sok tekintetben a XII. a legjobb fekvésű, aminek nagy részét kertes beépítésű övezet jellemzi, ennek ellenére a belvároshoz is közel fekszik. A kerület közepéről a Deák Ferenc tér tömegközlekedéssel kevesebb, mint 30 perc alatt elérhető, míg ugyanez a többi budai kerület esetében 30 és 60 perc között mozog.

Tisztább környezet

A kerületen mindössze egy nagyforgalmú út halad keresztül, ami biztosítja azt, hogy a fővárosi átlagnál jelentősen jobb a levegő minősége. Emellett a magasabban lévő kerületrészeket a szmoghatár sem éri el, így az ott lakók egészsége sincs akkora veszélynek kitéve.


Hegyek, zöldterületek

Míg a kerületek többségéből autót vagy tömegközlekedést kell használni ahhoz, hogy elérjük az erdőt, addig a XII. kerületben ez akár gyalogszerrel vagy kerékpárral is könnyen megtehető, ami már önmagában nagyobb motivációt jelent a hétvégi kirándulásokhoz. Ugyancsak vonzó, hogy ez a főváros legzöldebb kerülete, ahol a teljes terület közel 50 százalékát növényzet borítja, ami még a II. kerületinél is magasabb arány.

Fogaskerekű, Libegő

A zöldterület és a kirándulás mellett a főváros leghangulatosabb közlekedési eszközei is innen indulnak. Az 1874-ben átadott Budapesti Fogaskerekű Vasút mindössze 5 évvel a világ első fogaskerekű vasútja után készült el, és indult el Budapesten. Közel 100 évvel később, 1970-ben a Libegő is megnyitotta kapuit, ami 1040 méter hosszan 262 méter szintkülönbség megtételével szállítja az utasokat.

Sport, bevásárlás, szórakozás

A kerületben található a MOM Sport Uszoda és Sportközpontja, ami modern körülményeket teremt az úszás és egyéb vízisportok kedvelői számára. A komplexum gyakran ad otthont különböző sportversenyeknek is, a környékén pedig hangulatos kávézók és üzletek találhatók. A kerület legnagyobb bevásárlóközpontja a MOM Park, de az éppen 5 éve megnyitott Hegyvidék Bevásárlóközpontban is számos üzlet található.


Oktatási és egészségügyi intézmények

A kerület jóhírű középiskolái mellett olyan magániskolák is itt találhatók, mint az Osztrák Iskola vagy a Budapest Japán Iskola. Az oktatás mellett pedig a kórházakat leszámítva szintén a kerületben van az egyik legismertebb budapesti magánrendelő.

Lakásfejlesztési megoldások

Azon fejlesztőknek, akik családiházas övezetbe terveznek többlakásos társasházat szintén be kell tartaniuk az előírt minimális zöldfelület arányát, így az üzleti szempontok mellett az új építésű lakások megjelenése sem megy az élhetőség rovására. Ezek alapján már egyáltalán nem meglepő, hogy a Hegyvidék új építésű lakásai esetében akár a fővárosi átlag dupláját is elérhetik az árak, de cserébe kelemes, élhető, különleges környezetet kapnak a leendő lakók.


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24