Megeszi a lakásfejlesztők profitját a kegyetlenül dráguló kivitelezés?

Megeszi a lakásfejlesztők profitját a kegyetlenül dráguló kivitelezés?

2019-09-24 12:07:43

Az Egyesült Államokban is lassulni látszik a nagy fejlesztési hullám. A beruházóknak be kell érni a kisebb profittal, akárcsak Magyarországon, ám itt súlyosabb gond a munkaerőhiány.

 Mester Nándor Ingatlan 


Hiába alacsonyak a kamatlábak, önmagában ez még nem  képes ellensúlyozni, hogy drasztikusan emelkedik az építőanyagok ára a lakásprojekteknél. A fejlesztőknek egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlni és saját tőkét pumpálni a folyamatba és meg kell elégedniük a kisebb profitrátával is - írta az amerikai lakáspiacról a minap a helyi nreionline.com ágazati szereplőkre és tanácsadókra hivatkozva.

Az elmúlt 12 hónapban 10-12 százalékkal emelkedtek a kivitelezési költségek, ez gyorsabb ütem, mint a bérleti díjaké. Leginkább a beton, az acél ára, valamint a munkaerő költségei nőttek.


Bill Leffler, a CBRE egyik helyi vezetője Atlantában azt mondta: hitel és tőkeoldalon is jó kínálat van, de a fejlesztők kénytelenek lemondani a profit egy részéről a gyors ütemben növekvő kivitelezési költségek miatt. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy minden szereplő aggódik, sokan kétségbe vonják, hogy még sokáig kitart ez a mostani, egyébként nagyon hosszú felfelé ívelő szakasz.


Magyar aggodalmak

Magyarországon is panaszkodnak az ingatlanfejlesztők és az építőipari szakági szövetségek is. Különféle becslések szerint évi 10-20 százalékkal drágult az alapanyagok ára az elmúlt három évben, míg a munkaerőé ennél jóval nagyobb ütemben. Tavaly a legnagyobb mértékben a beton, a vízszigetelés, a purhabok és szilikonok, valamint a térkövek ára emelkedett, de akár tíz százalékkal is drágulhattak az OSB-k és a vakolástechnikai elemek. Szintén jelentős mértékben, öt százalékkal növekedett a kéményrendszerek kereskedelmi árai, az energiahatékony megoldások azonban még nagyobb mértékben drágultak. Egy nagy volumenű építési vagy felújítási munka esetében átlagosan 10,5 százalék körüli árnövekedésre kell számítani az előző év áraihoz képest – hangsúlyozta az újHáz Centrum cégvezetője. A vállalat prognózisa szerint az építőanyagok árnövekedése azonban itt nem fog megállni, várhatóan 2019-ben akár további 5-10 százalékos emelkedés is bekövetkezhet az egyes termékcsoportokban. Az amerikai helyzethez képest az a legnagyobb különbség, hogy nálunk sokkal súlyosabb gond a munkaerőhiány, illetve összehasonlíthatatlanul magasabb az állami megrendelések aránya a magánpiachoz képest. A projekthiteleknél korábban elfogadott 70/30-as hitel/tőke arány nagyjából megmaradt, de a bankok manapság sokkal szigorúbb feltételekkel adnak kölcsönt. A prémium helyen és erős szakmai múlttal, jó fizetőképességgel bíró fejlesztők viszont gond nélkül megkapják a hitelt.


Az amerikai lakásprojektek finanszírozói eközben folyamatosan egyre kisebb összegeket hajlandók kölcsönözni. Két éve még a teljes bekerülési költség 65 százalékának megfelelő hitelt nyújtottak, ám mára ez 60 százalékra olvadt - idézett több elemzőt a portál.

Érdekes, hogy a finanszírozók száma viszont nem csökken az Egyesült Államokban, még annak ellenére sem, hogy növekszik a bizonytalanság a gazdasági fejlődés üteme körül. Az sem sokat zavarja őket, hogy két éve már életben van a Basel III-nak hívott új nemzetközi hitelezési szabályrendszer, amelyben erősen korlátozták, hogy egy bank mekkora kockázatos ingatlanos hitelállományt tarthat fenn a könyveiben.


Európában az EUROCONSTRUCT szervezethez tartozó tagállamok közül a V4 régió (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) építési piaci előrejelzése 2019-re továbbra is nagyon optimista, bár kissé kevésbé, mint a fél évvel ezelőtt.

A régió egésze 7% körül növekedhet idén. A piac bővülése a teljes előrejelzési horizonton fennmaradhat. Együttesen 17% kummulált reál növekedésre számítanak a régiós tagállamok 2021-ig, és arra, hogy a mélyépítési részpiac nagyobb ütemben fog növekedni, mint a magasépítés. Lengyelország és Magyarország előrejelzései a legoptimistábbak, ezzel szemben Szlovákia nem számít növekedésre a 2019-2021 időszakban.


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Drágulhatnak az építkezések? - Ennyi lesz idén a minimális építőipari rezsióradíj

Beárazták az egyik vezető magyarországi építőipari céget, nagy kötvénykibocsátás jöhet

Tavalyhoz képest tovább nőtt az építőipari termelés az EU-ban


Címkék: százalék, munkaerőhiány, ingatlan lakás, cbre, bérleti díj, atlanta, Bill Leffler, Basel III


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24