Már vártuk! Lecsapott a "fűrész" a lakáspiacon

Már vártuk! Lecsapott a "fűrész" a lakáspiacon

2021-04-13 12:33:28
Forrás:

Megjelent a KSH legfrissebb, 2020. október-december közötti időszakra vonatkozó lakásárindexe. Bár még nem érkezett be az összes adásvétel, így előzetes számokat láthatunk csak, az már szembetűnő, hogy éves, alapon tovább folytatódott az enyhe lakásárnövekedés, míg az egy negyedévvel korábbi értékhez viszonyítva egy leheletnyivel alacsonyabb lett az árindex - ahogy az várható is egy stagnálás közeli időszakban, amikor egyszer kissé lefelé, majd kissé felfelé mozdulnak el az árak, mintha csak egy fűrész élén táncolnának.

Portfolio

Ingatlan 


Hangsúlyozzuk, hogy előzetes adatokat közölt a KSH 2020 negyedik negyedévére vonatkozóan, azaz a számok még simulhatnak a következő hónapokban, ahogy beérkeznek az adásvételek. 


Az ugyanakkor már látszik, hogy a 2020 negyedik negyedévében közölt adatok is látványosan illeszkednek a várt és jelenleg is érezhető stagnáló környezetbe, ami a használt és az új lakások összesített piacát jellemzi. 2019 közepétől kezdve a korábbi erős emelkedés megtorpant és azóta csak egy enyhe emelkedő ívet futnak be a lakásárak, amit negyedévenként egyszer egy enyhe lefelé, egyszer egy enyhe felfelé mozgás jellemez. 



Nem mindegy, hogy az egy negyedévvel korábbi, vagy az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítunk

2020 egyértelműen a stagnálás időszaka volt a lakáspiacon, amit az adatok egy kisebb csökkenés, majd növekedés folyamatos váltakozásával szemléltetnek: a használt lakásokat nézve 2020 első hónapjaiban kisebb növekedés (+3,3%), 2020 második három hónapjában kisebb (-3%) csökkenés, míg a harmadik negyedévben ismét +3,6%-os növekedés következett be. Az új lakásoknál az erősebb 2020-as év eleji növekedés (+7,5%) az év végére mérséklődni látszott (a második negyedévben 2,1%, a harmadikban 0,4% volt). Így jutottunk el a legfrissebb adatokhoz:  

FOLYTATVA A VÁLTAKOZÓ SOROZATOT 2020 NEGYEDIK NEGYEDÉVÉBEN A KORÁBBI 3 HÓNAPHOZ KÉPEST EGY ENYHE, 1,1%-OS CSÖKKENÉS LÁTSZÓDÓTT A HASZNÁLT LAKÁSOK ÁRÁBAN. MÍG AZ ÚJAKNÁL 2,2%-OS NÖVEKEDÉS.



De, ettől még éves szinten tovább nőttek az árak!

Az éves növekedés mértékét (vagyis 2019 negyedik és 2020 negyedik negyedéve között végbement változást) csak egy kicsit korrigálta az új negyedéves adat, így továbbra is egy enyhe növekedést, szinte stagnálást mutatnak egyelőre a számok:

2,7% AZ ÉVES NOMINÁLIS ÁRNÖVEKEDÉS AZ ELŐZETES ADATOK SZERINT A HASZNÁLT LAKÁSOKNÁL.

Reál értelemben, mivel 2020-ban ennél még magasabb is volt az infláció, valójában nem változtak a lakóingatlanárak országos átlagban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna olyan területek az országban, amik különösen népszerűek lettek volna, vagy éppen a kereslet hiányával szenvedtek.


Az új lakásoknál az éves árváltozás viszont sokkal érdekesebb, itt ugyanis erőteljes növekedés látható: 

10,3% AZ ÉVES NOMINÁLIS NÖVEKEDÉS AZ ÚJ LAKÁSOK ELŐZETES ADATAIBAN.

Ismét hangsúlyozzuk, hogy a végleges adatok beérkezésével ezek a számok még simulhatnak. Az új lakásoknál ez a viszonylag drasztikus emelkedés körülbelül a 2017 és 2018-as év közötti változást szemlélteti valójában, a statisztikákba ugyanis akkor kerülnek be az akár 1,5-2,5 évvel korábban megkötött adásvételi adatok, amikor megkapja a lakás a használatbavételi engedélyt. Erről a jelenségről és az újlakáspiaci árak lehetséges megduplázódásáról már korábban beszámoltunk, hozzá kell viszont tenni, hogy ezek a megfigyelések az adásvételi tranzakciókra támaszkodó adatbázisoknál igazak csak. Amikor az új lakások kínálati árát mutatjuk be, akkor az aktuális - pár hónappal korábbi - listaárról, illetve annak változásáról van szó.



GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24