Gazdaság: hírek

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

2017-12-06 15:04:55

Bár a legtöbb új lakás Budapesten épül, az országnak vannak olyan területei, ahol a lakosságszámhoz képest szintén nagyon erős a fejlesztői jelenlét. Ilyen például a Balaton-part, ahol a válság alatt is stabilak voltak az árak, a mostani áremelkedéssel párhuzamosan pedig évről évre egyre több projekt indulását jelentik be. Míg a korábbi évtizedekben az egyszerűbb felszereltségű hétvégiházak és a nagyméretű családi házak voltak a jellemzők, az utóbbi években egyre nő a kereslet a luxuskörülményeket kínáló, partközeli, többlakásos társasházakban épülő új lakások iránt.


Újra nő a Balaton iránti érdeklődés, ami nemcsak a szolgáltatások javuló színvonalában, hanem az épített lakások minőségében is megmutatkozik. Társasházi lakások tekintetében, az ingatlan.com adatai alapján, legalább 700-800 új lakással lehet számolni a Balaton-parti településeken. A terepen dolgozó ingatlan szakértők, értékesítők azt mondják, hogy a teljes kínálat, nyilvánvalóan ennél magasabb számot mutat, hiszen tapasztalataik szerint csak Siófokon és környékén legalább ezerre tehető az új lakások száma. Az épülő ingatlanok többségében partközeli telkeken találhatóak és sok esetben saját stranddal rendelkeznek. A jó elhelyezkedés - és az építési költségek emelkedése - viszont az árakban is megmutatkozik. Az északi parton az 550-600 ezer forintos átlagos négyzetméterár nem sokkal marad el a budapestitől, míg a délin az 500 ezer forintot közelíti az átlag, noha vannak olyan projektek, ahol a legjobb lakások négyzetméterára az 1 millió forintot is eléri.

Válságállóságban az első

A Balaton azon kevés helyek egyike Magyarországon, ahol a válság alatt sem következett be jelentős árcsökkenés. A partmenti településeken a legrosszabb évben is csak 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az átlagárak a 2008-as csúcsértékekhez képest, a vízhez közelebbi utcákban pedig néhány százalékos ármozgástól eltekintve egyáltalán nem volt visszaesés.

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

Északi-part

Balatonfüreden egy 60 négyzetméteres új lakás átlagosan 32-40 millió forint között van, elhelyezkedéstől és felszereltségtől függően. Balatonalmádiban és Keszthelyen viszont már 25 millió forintért is vásárolhatunk hasonló méretű új lakást, ennél olcsóbban viszont ekkora lakást az északi parton csak a használtak között találunk.

Déli-part

A Déli-parton jellemzőbbek a nagyobb méretű társasházak, Siófokon és Balatonlellén is van egy-egy 150 lakásos projekt, de például Balatonbogláron vagy Balatonfenyvesen kisebb társasházakban is kínálnak jó minőségű lakásokat.

"A balatoni projektek kapcsán - fejlesztőként - azt a vásárlóközönséget érdemes megcélozni, aki saját közvetlen vízparttal rendelkező, panorámás ingatlanra vágyik. Nem minden esetben éri azonban meg a felkapott partszakaszok méregdrága apartmanjaiba beruházni, érdemes körülnézni, racionális döntéseket hozni, feltenni a kérdést, hogy mennyit ér egy saját partszakasz, a közvetlen vízpart, a nyugodt környezet. Vevőink sok esetben a nyugalmat, az infrastruktúrát helyezik előtérbe és emellett sokan vannak, akik befektetésként tekintenek az ingatlanra és egyszerre akár 2-3 nyaralót vásárolnak. A Balaton partján épülő projektjeink esetében kimeleten foglalkozunk a befektetőkkel is, profi nyaraló üzemeltető céggel állunk az olyan vevők rendelkezésére, akik ebben látnak potenciált." - mondta el Farkas Tamás, a Fenyves Residences Vagyonkezelő Zrt. egyik tulajdonosa.

Továbbra is népszerű a Balaton

"A Balaton-parti ingatlanok továbbra is keresettek a magánszemélyek körében. Általánosságban elmondható, hogy az egy vagy több gyerekes családok azok, akik végül potenciális vásárlóvá válnak. Mivel többségük a saját megtakarításaikat felhasználva, önerőből vásárol, ezért különösen óvatosak a lakás kiválasztása során. A vásárlók mindössze 15-20 százaléka jelezte, hogy bankhitelt vesz igénybe a vásárláshoz." - mondta el Harmat Zsuzsa, a Lido Home ingatlanirodák igazgatója.

"Szeptemberben kezdtük el a Balatonfenyvesen épülő Fenyves Beach Residence nyaralók értékesítését. A vásárlói kedvet nagymértékben ösztönözte az előértékesítési kedvezmény, mellyel az ügyfelek 15 százalékkal a tényleges eladási ár alatt juthattak hozzá a nyaralókhoz. Az ingatlanok többsége szeptemberben - az értékesítés kezdetét követő 2-3 héten belül már elkelt. Októberben és novemberben is folyamatosan nőtt az érdeklődés a projekt iránt, melynek eredményeképpen a nyaralók kétharmadát már értékesítettük." - tette hozzá Várdai Szabina, a Lido Home ingatlanirodák vezető értékesítője.

Építőipari kihívások

"A munkaerőhiány erősen lelassította az utóbbi időben a beruházások befejezését. A csalódások, meg nem valósult vásárlások, a komoly pénzügyi veszteségek arra késztetik a potenciális vevőket, hogy megbízható cégekkel szerződjenek le, éppen ezért felértékelődött a referenciák minősége és mennyisége is. A cég működésében nem okozott még soha gondot a piacon egyre jelentősebben mutatkozó munkaerőhiány, köszönhetően annak, hogy a cégcsoporttal közvetlen munkaviszonyban álló kivitelező csapattal dolgozunk." - összegezte a tapasztalatokat a tulajdonos.
GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44