Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

2017-12-06 15:04:55

Bár a legtöbb új lakás Budapesten épül, az országnak vannak olyan területei, ahol a lakosságszámhoz képest szintén nagyon erős a fejlesztői jelenlét. Ilyen például a Balaton-part, ahol a válság alatt is stabilak voltak az árak, a mostani áremelkedéssel párhuzamosan pedig évről évre egyre több projekt indulását jelentik be. Míg a korábbi évtizedekben az egyszerűbb felszereltségű hétvégiházak és a nagyméretű családi házak voltak a jellemzők, az utóbbi években egyre nő a kereslet a luxuskörülményeket kínáló, partközeli, többlakásos társasházakban épülő új lakások iránt.


Újra nő a Balaton iránti érdeklődés, ami nemcsak a szolgáltatások javuló színvonalában, hanem az épített lakások minőségében is megmutatkozik. Társasházi lakások tekintetében, az ingatlan.com adatai alapján, legalább 700-800 új lakással lehet számolni a Balaton-parti településeken. A terepen dolgozó ingatlan szakértők, értékesítők azt mondják, hogy a teljes kínálat, nyilvánvalóan ennél magasabb számot mutat, hiszen tapasztalataik szerint csak Siófokon és környékén legalább ezerre tehető az új lakások száma. Az épülő ingatlanok többségében partközeli telkeken találhatóak és sok esetben saját stranddal rendelkeznek. A jó elhelyezkedés - és az építési költségek emelkedése - viszont az árakban is megmutatkozik. Az északi parton az 550-600 ezer forintos átlagos négyzetméterár nem sokkal marad el a budapestitől, míg a délin az 500 ezer forintot közelíti az átlag, noha vannak olyan projektek, ahol a legjobb lakások négyzetméterára az 1 millió forintot is eléri.

Válságállóságban az első

A Balaton azon kevés helyek egyike Magyarországon, ahol a válság alatt sem következett be jelentős árcsökkenés. A partmenti településeken a legrosszabb évben is csak 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az átlagárak a 2008-as csúcsértékekhez képest, a vízhez közelebbi utcákban pedig néhány százalékos ármozgástól eltekintve egyáltalán nem volt visszaesés.

Létezik egy hely Magyarországon, amit messzire elkerült a válság

Északi-part

Balatonfüreden egy 60 négyzetméteres új lakás átlagosan 32-40 millió forint között van, elhelyezkedéstől és felszereltségtől függően. Balatonalmádiban és Keszthelyen viszont már 25 millió forintért is vásárolhatunk hasonló méretű új lakást, ennél olcsóbban viszont ekkora lakást az északi parton csak a használtak között találunk.

Déli-part

A Déli-parton jellemzőbbek a nagyobb méretű társasházak, Siófokon és Balatonlellén is van egy-egy 150 lakásos projekt, de például Balatonbogláron vagy Balatonfenyvesen kisebb társasházakban is kínálnak jó minőségű lakásokat.

"A balatoni projektek kapcsán - fejlesztőként - azt a vásárlóközönséget érdemes megcélozni, aki saját közvetlen vízparttal rendelkező, panorámás ingatlanra vágyik. Nem minden esetben éri azonban meg a felkapott partszakaszok méregdrága apartmanjaiba beruházni, érdemes körülnézni, racionális döntéseket hozni, feltenni a kérdést, hogy mennyit ér egy saját partszakasz, a közvetlen vízpart, a nyugodt környezet. Vevőink sok esetben a nyugalmat, az infrastruktúrát helyezik előtérbe és emellett sokan vannak, akik befektetésként tekintenek az ingatlanra és egyszerre akár 2-3 nyaralót vásárolnak. A Balaton partján épülő projektjeink esetében kimeleten foglalkozunk a befektetőkkel is, profi nyaraló üzemeltető céggel állunk az olyan vevők rendelkezésére, akik ebben látnak potenciált." - mondta el Farkas Tamás, a Fenyves Residences Vagyonkezelő Zrt. egyik tulajdonosa.

Továbbra is népszerű a Balaton

"A Balaton-parti ingatlanok továbbra is keresettek a magánszemélyek körében. Általánosságban elmondható, hogy az egy vagy több gyerekes családok azok, akik végül potenciális vásárlóvá válnak. Mivel többségük a saját megtakarításaikat felhasználva, önerőből vásárol, ezért különösen óvatosak a lakás kiválasztása során. A vásárlók mindössze 15-20 százaléka jelezte, hogy bankhitelt vesz igénybe a vásárláshoz." - mondta el Harmat Zsuzsa, a Lido Home ingatlanirodák igazgatója.

"Szeptemberben kezdtük el a Balatonfenyvesen épülő Fenyves Beach Residence nyaralók értékesítését. A vásárlói kedvet nagymértékben ösztönözte az előértékesítési kedvezmény, mellyel az ügyfelek 15 százalékkal a tényleges eladási ár alatt juthattak hozzá a nyaralókhoz. Az ingatlanok többsége szeptemberben - az értékesítés kezdetét követő 2-3 héten belül már elkelt. Októberben és novemberben is folyamatosan nőtt az érdeklődés a projekt iránt, melynek eredményeképpen a nyaralók kétharmadát már értékesítettük." - tette hozzá Várdai Szabina, a Lido Home ingatlanirodák vezető értékesítője.

Építőipari kihívások

"A munkaerőhiány erősen lelassította az utóbbi időben a beruházások befejezését. A csalódások, meg nem valósult vásárlások, a komoly pénzügyi veszteségek arra késztetik a potenciális vevőket, hogy megbízható cégekkel szerződjenek le, éppen ezért felértékelődött a referenciák minősége és mennyisége is. A cég működésében nem okozott még soha gondot a piacon egyre jelentősebben mutatkozó munkaerőhiány, köszönhetően annak, hogy a cégcsoporttal közvetlen munkaviszonyban álló kivitelező csapattal dolgozunk." - összegezte a tapasztalatokat a tulajdonos.
GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24