Lehet-e a cég vezető tisztségviselő?

Lehet-e a cég vezető tisztségviselő?

2019-07-19 11:49:49

Lehet-e a cég vezető  tisztségviselő? A vezető tisztségviselő egy jogi személy, például kft., bt. vagy rt. ügyvezetését és képviseletét ellátó személy. A vezető tisztségviselő feladatköre kétirányú: a külvilág felé ellátja a társaság képviseletét, a jogi személy  belső viszonyai tekintetében pedig a társaság vezetői feladatait végzi. Időről-időre felmerülő kérdés, hogy elláthatja-e egy jogi személy, cég egy másik jogi  személy, cég ügyvezetését? 


Ki a jogi személy vezető tisztségviselője?

A jogi személyek olyan szervezetek – például cégek, civil szervezetek – amelyeknek a jogszabályok megengedik, hogy ugyanolyan jogok és kötelezettségek illessék, mint az embert. Ugyanakkor, mivel nem élő személyről van szó, a jogi személynek szüksége van olyanokra, akik a nevében döntenek és cselekszenek. Ilyen személyek a vezető tisztségviselők.

A vezető tisztségviselő a jogi személy érdekében, a jogszabályok, a létesítő okirat és a társaság legfőbb szerve által meghatározott keretek között jár el. Az ügyvezetés körébe tartozik a jogi személy irányításával és vezetésével kapcsolatos olyan döntések meghozatala, amelyek nem tartoznak a jogi személy tagjai vagy alapítói hatáskörébe. A képviselet körébe tartozik a jogi személy nevében való eljárás a külső személyek, bíróságok és más hatóságok irányába.

A jogi személy ügyvezetését egy vagy több vezető tisztségviselő vagy vezető tisztségviselőkből álló testület látja el. E személyeket a jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személyek esetén a jogi személy alapítói választják meg, nevezik ki és hívják vissza. A vezető tisztségviselő feladatát megbízási vagy munkaviszonyban látja el.


Jogi személy, mint vezető tisztségviselő 

Ha vezető tisztségviselőről beszélünk, általában mindenki arra gondol, hogy egy vagy több ember tölti be ezt a pozíciót. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy egy jogi személy elláthatja-e egy másik jogi személy ügyvezetését és képviseletét? Például egy korlátolt felelősségű társaság lehet-e egy másik kft. ügyvezetője?

A Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a jogi személy ügyvezetésére egy másik jogi személy kapjon megbízatást. Ebben az esetben viszont az ügyvezetést ellátó jogi személy köteles kijelölni azt a természetes személyt – azaz embert – aki a vezető tisztségviselői feladatokat a nevében ellátja. Ez azért fontos, mivel kijelölt személy hiányában az ügyvezető szervezet cselekvőképtelen lenne, hiszen az maga is jog személy. Az ilyen kijelölt személyre is a vezető tisztségviselőkre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Lehet-e korlátozni a vezető  tisztségviselő jogkörét?  

A vezető tisztségviselő feladatait önállóan látja el. Ez nem jelenti azt, hogy például a gazdasági társaság ügyvezetője a cég tagjai által megfogalmazott akarattól teljes mértékben függetleníthetné magát. Egyrészt az ügyvezetést a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján köteles ellátni. Másrészt, a vezető tisztségviselő köteles betartani a jogszabályokat, a társaság létesítő okiratában foglaltakat, valamint a társaság legfőbb szervének (taggyűlés, közgyűlés) határozatait.

Fontos, hogy a legfőbb szerv kizárólag a saját hatáskörén belül befolyásolhatja a vezető tisztségviselőt. Ezen túlmenően a vezető hatáskörét nem korlátozhatja, és nem vonhatja magához. A vezető tisztségviselő mozgásterének szűkítésére a legfőbb szervnek úgy lehet módja, ha saját hatáskörét a létesítő okiratban bővíti, illetve az ügyvezetés hatáskörét csökkenti. Például, a létesítő okiratban bizonyos összeghatár feletti szerződések megkötése a legfőbb szerv jóváhagyásához köthető. Azonban az ilyen jellegű korlátozások bevezetéséhez a létesítő okirat módosítása szükséges, és nem elégséges egyszerű határozatot hozni e tárgyban.

A gazdasági társaság tagjai nem jogosultak arra sem, hogy a vezető tisztségviselő számára egyedileg utasítást adjanak. Kivételt képez ez alól az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság tagja. Az egyszemélyes kft. egyedüli tagja ugyanis utasítást adhat az ügyvezetőnek, aki köteles azt végrehajtani.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24