Lakásfelújítási támogatás 2021-2022

Lakásfelújítási támogatás 2021-2022

2021-02-16 09:40:15

A lakáspiac szereplői közül sokan vásároltak használt lakásokat, ingatlanokat. Miután kifizették a vételárat és egyéb járulékos költségeket, sok családnál éppen maradt annyi, hogy egy egészségügyi festéssel be is tudtak költözni. Közben eltelt egy-két év és egyre sürgetőbb lett egy alaposabb felújítás, vagy a család igényei alapján egy nagyobb átalakítás a megvett – s immár otthonukként funkcionáló – lakásban.


De ez az igény felmerül akkor is, ha már huzamosabb ideje él a tulajdonos egy ingatlanban, amit szeretne korszerűbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá tenni.


Nos, erre született meg a Magyar Közlöny 2020. évi 259. számban megjelent 518/2020-as kormányrendelet, mely 2021. január 1-én lépett hatályba.


Mit jelent ez az otthonukat felújítani szándékozók részére?


Először is, mihez lehet igénybe venni?


Lakóház bővítésére, felújítására vagy korszerűsítésére. Ez a lista eléggé bő, azaz sok mindenre kiterjed az igénybevételi lehetőség. Ilyen lehet: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje, fürdőszoba kialakítása, épület szigetelése, nyílászárók cseréje, klíma berendezés, napkollektor, belső tér korszerűsítés (burkolás, festés, tapétázás), belső lépcsők, galéria. A teljes lehetőséget a kormányrendelet részletesen felsorolja, de hitel igény esetén a hitelbiztosító erről tételesen tájékoztatja az igénylőt.-          Ki veheti igénybe a felújítási támogatást? Csak azok a családok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek és egy saját ingatlanra, egyszeri alkalommal használhatják fel.

-          Milyen időtartalom belül igényelhető a lakás felújítási támogatás? 2021. január 1. és 2022. december 31. között időtartam alatt vehető igénybe.


-          Milyen összegű a támogatás? Maximum 6 millió forint számlával igazolt költség után a támogatás maximális összege összesen 3 millió forint lehet. Az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban történő megosztásában. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor így fele-fele részben élhetnek a felújítási támogatással. Tehát maximum 1,5 millió forintot munkadíjra és maximum 1,5 millió forintot anyagköltségre számolhatnak el.


És most jön a csavar! A teljes felújítást az igénylőnek kell előre megfizetnie. Vagyis ha sikerült a lakásfelújítás, annak költségeit maguknak a családoknak kell megelőlegezni. A pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni.  A támogatás 50 százalékos hányada csak akkor jelenik meg az igénylőnél, ha már a teljes összeget kifizette és ezt a tényt számlával igazolja.


Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre a lakásra fordítandó felújítási összeg, akkor kedvezményes hitel is igényelhető kedvező kamatozással.


-          Milyen feltételekkel igényelhető a lakásfelújítási hitel?  Egyik sarkalatos feltétel, hogy az igénylő(k) bejegyzett legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek a szóban forgó ingatlanban, valamint a bejegyzett lakóhelyen (az adott címen) a kérelmező legalább 1 éve ott is éljen.


-          Milyen korú gyermeket nevelő családok igényelhetik a hitelt? Nos, az alábbi életkorú és jogállású gyermeket lehet figyelembe venni: magzatkorú /betöltött 12. hét/.  25 év alatti /vér szerinti, örökbe fogadott, eltartott/ és a 25 év feletti személyt, aki megváltozott munkaképességű.

 

-          Hogy lehet hozzájutni a lakástámogatási hitelhez? A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését (2021. január 1.) követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

 

-            Még egy kérdés. Vajon többször is igényelhető a támogatás?  Nem. Minden család csak egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a felújítási támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe. Az új tulajdonos, aki megvette az ingatlant, és korábban nem vette igénybe az otthonfelújítási programot, akkor ezt megteheti ugyanerre a lakásra. 

 

Természetesen ez a rövid ismertető, csak tájékoztatás. Amennyiben ezzel a konstrukcióval szeretné az otthonát, ingatlanát felújítani – kérem, keresse meg szakértő kollégánkat, Várkonyi Ádámot és minden további kérdésére szakszerű választ és az ügyintézésben hathatós segítséget fog kapni tőle.


Eladó családi ház és lakás kínálatban partnerünk a Lakascentrum.hu!


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24