Lakásárak Budapesten: élhető is a környék vagy csak drága? - Ezek a leginkább alulértékelt kerületek

Lakásárak Budapesten: élhető is a környék vagy csak drága? - Ezek a leginkább alulértékelt kerületek

2020-06-16 10:55:03

Nemrég arról kérdeztük meg olvasóinkat, hogy melyik budapesti kerületben élnének legszívesebben. A nem reprezentatív felmérést több mint 3500-an kitöltötték, ami már elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy felállítsuk a kerületi rangsort. Ezen túl azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy az olvasói vélemények mennyire esnek egybe a lakásár szerinti sorrenddel. Meglepő eredményeket kaptunk.

Portfolio Ingatlan 


Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a különböző kutatások általában az infrastrukturális ellátottságot és más szempontokat alapul véve az I. vagy az V. kerületet tartják a legélhetőbbnek Budapesten. Vannak akik egyetértenek, míg sokan vitatkoznak ezzel, hiszen az egyedi igények miatt objektív válasz valóban nem létezik a kérdésre. A Portfolio olvasói közül azonban 3500-an kitöltötték a kérdőívünket, aminek az eredményét az alábbiakban mutatjuk be. Jól látszik, hogy az olvasók által élhetőnek gondolt kerületek között vannak relatíve olcsóbbak is, és a legkevésbé kedveltek között is feltűnnek kiugróan drága városrészek. Ezek alapján a cikkünk második felében azt is megnézzük, hogy melyek a leginkább túl- és melyek a leginkább alulértékelt kerületek.


Az olvasók válaszai alapján a legtöbben - a megkérdezettek 14 százaléka - a XII. kerületeben élne legszívesebben. Ehhez nagyon közeli eredménnyel végzett a második helyen XI. kerület, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára 12 százalékkal a II. kerület állhatott fel. A budai oldal egyébként meglehetősen felülreprezentált az eredmények tekintetében. Noha a kerületeknek nagyjából a negyede van csak Budán, a válaszadók 55 százaléka budai kerületet jelölt meg ideális lakóhelyként. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Portfolio olvasói között is arányaiban véve többen laknak budai kerületekben.


A pesti oldalon a legnépszerűbb a XIII. kerület lett, ami az összesítésben a negyedik helyet szerezte meg. Nem is véletlenül, hiszen azáltal, hogy évek óta itt épül a legtöbb lakás és iroda, ez a főváros egyik leggyorsabban megújuló része. Pesten népszerű még a XIV. és a XVI. kerület, ahol kertvárosias részek szintén megtalálhatók.

Elsőre meglepő lehet, hogy a lakásárakban toronymagasan vezető V. kerület 2,5 százalékos szavazati aránnyal csak a 12. helyen végzett, míg a szintén belvárosi VI. és VII. kerületek szinte a legkevesebb szavazatot kapták. Ezeknél csak a XX. kerületet tartják kevesebben a legélhetőbbnek, ami összesen 0,8 százaléknyi szavazatot kapott.

Van összefüggés a lakásárakkal?

Részben igen, hiszen például a II. kerület mindkét listán a harmadik helyen áll és a XII. kerület is mindkettőben előkelő helyen szerepel. Részben viszont - főként a belvárosi kerületek esetében - ég és föld a kettő közti különbség.


A legnagyobb eltérés a VI. kerületnél látszik, ami lakásárak szerint a negyedik legdrágább, az olvasói élhetőségi vélemények szerint viszont az utolsó előtti helyen áll. A VII. kerület is hasonló, ami ár szerint a 7., élhetőség szerint a 21. a rangsorban. Fordított a helyzet a XIV. és a XVI. kerület esetén, amelyek mindegyike hat helyezéssel van előrébb az élhetőségi listán, mint az árak szerintin, sőt a legolcsóbb XXIII. kerület is odafért az élhetőségi lista középmezőnyének a végére.

Ettől azonban még nem kell arra számítanunk, hogy a belvárosi lakásárak hirtelen összeomlanak és a kertvárosok megdrágulnak, mindez csak annyit bizonyít, hogy a lakásárakat viszonylag sok tényező befolyásolja, többek között a befektetési célú vásárlások aránya. Elképzelhető, hogy valakinek van egy lakása a belvárosban, amit rövid távra vagy irodai célra kiad és ő maga inkább valamelyik budai kerületben él. Így fordulhat elő az, hogy bár sokan nem a belvárosban laknak, mégis ezek a főváros legdrágább kerületei.

Az elmúlt hónapok gazdasági folyamatai kapcsán többször írtunk már arról, hogy a belváros a befektetésként működtetett lakások magasabb aránya miatt jobban megszenvedheti a gazdasági visszaesést, ami a lakásárakban is tükröződni fog. Ennek hatására a belső és a külső kerületek közti árolló valamelyest csökkenhet, de a kerületek lakásárak szerinti listáján hatalmas helycserékre egyelőre nem kell számítani.


Címlapkép forrása: MTI / Balogh Zoltán
GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24