Gazdaság: hírek

Lakásárak Budapesten: élhető is a környék vagy csak drága? - Ezek a leginkább alulértékelt kerületek

2020-06-16 10:55:03

Nemrég arról kérdeztük meg olvasóinkat, hogy melyik budapesti kerületben élnének legszívesebben. A nem reprezentatív felmérést több mint 3500-an kitöltötték, ami már elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy felállítsuk a kerületi rangsort. Ezen túl azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy az olvasói vélemények mennyire esnek egybe a lakásár szerinti sorrenddel. Meglepő eredményeket kaptunk.

Portfolio Ingatlan 


Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a különböző kutatások általában az infrastrukturális ellátottságot és más szempontokat alapul véve az I. vagy az V. kerületet tartják a legélhetőbbnek Budapesten. Vannak akik egyetértenek, míg sokan vitatkoznak ezzel, hiszen az egyedi igények miatt objektív válasz valóban nem létezik a kérdésre. A Portfolio olvasói közül azonban 3500-an kitöltötték a kérdőívünket, aminek az eredményét az alábbiakban mutatjuk be. Jól látszik, hogy az olvasók által élhetőnek gondolt kerületek között vannak relatíve olcsóbbak is, és a legkevésbé kedveltek között is feltűnnek kiugróan drága városrészek. Ezek alapján a cikkünk második felében azt is megnézzük, hogy melyek a leginkább túl- és melyek a leginkább alulértékelt kerületek.


Az olvasók válaszai alapján a legtöbben - a megkérdezettek 14 százaléka - a XII. kerületeben élne legszívesebben. Ehhez nagyon közeli eredménnyel végzett a második helyen XI. kerület, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára 12 százalékkal a II. kerület állhatott fel. A budai oldal egyébként meglehetősen felülreprezentált az eredmények tekintetében. Noha a kerületeknek nagyjából a negyede van csak Budán, a válaszadók 55 százaléka budai kerületet jelölt meg ideális lakóhelyként. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Portfolio olvasói között is arányaiban véve többen laknak budai kerületekben.


A pesti oldalon a legnépszerűbb a XIII. kerület lett, ami az összesítésben a negyedik helyet szerezte meg. Nem is véletlenül, hiszen azáltal, hogy évek óta itt épül a legtöbb lakás és iroda, ez a főváros egyik leggyorsabban megújuló része. Pesten népszerű még a XIV. és a XVI. kerület, ahol kertvárosias részek szintén megtalálhatók.

Elsőre meglepő lehet, hogy a lakásárakban toronymagasan vezető V. kerület 2,5 százalékos szavazati aránnyal csak a 12. helyen végzett, míg a szintén belvárosi VI. és VII. kerületek szinte a legkevesebb szavazatot kapták. Ezeknél csak a XX. kerületet tartják kevesebben a legélhetőbbnek, ami összesen 0,8 százaléknyi szavazatot kapott.

Van összefüggés a lakásárakkal?

Részben igen, hiszen például a II. kerület mindkét listán a harmadik helyen áll és a XII. kerület is mindkettőben előkelő helyen szerepel. Részben viszont - főként a belvárosi kerületek esetében - ég és föld a kettő közti különbség.


A legnagyobb eltérés a VI. kerületnél látszik, ami lakásárak szerint a negyedik legdrágább, az olvasói élhetőségi vélemények szerint viszont az utolsó előtti helyen áll. A VII. kerület is hasonló, ami ár szerint a 7., élhetőség szerint a 21. a rangsorban. Fordított a helyzet a XIV. és a XVI. kerület esetén, amelyek mindegyike hat helyezéssel van előrébb az élhetőségi listán, mint az árak szerintin, sőt a legolcsóbb XXIII. kerület is odafért az élhetőségi lista középmezőnyének a végére.

Ettől azonban még nem kell arra számítanunk, hogy a belvárosi lakásárak hirtelen összeomlanak és a kertvárosok megdrágulnak, mindez csak annyit bizonyít, hogy a lakásárakat viszonylag sok tényező befolyásolja, többek között a befektetési célú vásárlások aránya. Elképzelhető, hogy valakinek van egy lakása a belvárosban, amit rövid távra vagy irodai célra kiad és ő maga inkább valamelyik budai kerületben él. Így fordulhat elő az, hogy bár sokan nem a belvárosban laknak, mégis ezek a főváros legdrágább kerületei.

Az elmúlt hónapok gazdasági folyamatai kapcsán többször írtunk már arról, hogy a belváros a befektetésként működtetett lakások magasabb aránya miatt jobban megszenvedheti a gazdasági visszaesést, ami a lakásárakban is tükröződni fog. Ennek hatására a belső és a külső kerületek közti árolló valamelyest csökkenhet, de a kerületek lakásárak szerinti listáján hatalmas helycserékre egyelőre nem kell számítani.


Címlapkép forrása: MTI / Balogh Zoltán
GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44