Javaslat a lakásáfa életben tartására

Javaslat a lakásáfa életben tartására

2019-05-16 15:06:46

AZ ÉPÍTÉSI SZAKSZÖVETSÉG CSAK SAJÁT LAKHATÁSNÁL BIZTOSÍTANÁ AZ ÚJFAJTA KEDVEZMÉNYT2019. MÁJUS 10. PÉNTEK 05:45                                                                    Pintér Balázs

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — értesült lapunk. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.


A kedvezményes lakásáfa év végi határidejéhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés hosszabb távú rendezése. Lapunk úgy értesült, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új javaslatot tett a kormányzatnak a helyzet kezelésére.

A szakszövetség szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget. Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.


Dübörgő építkezések. A forgalmi adó szintje óriási különbséget jelent az árakban
Fotó: Kurucz Árpád


A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

Ez azért is fontos, mert korábban Varga Mihály, akkor még nemzetgazdasági miniszterként, éppen azzal érvelt a kedvezmény kivezetése mellett, hogy az ötszázalékos áfa – a kormány céljaival ellentétesen – ingatlanbefektetések eszköze lett, ráadásul a lakások tizedét külföldiek vásárolták meg.

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre. Saját célra történő építkezés esetén az építőanyag és a munkadíj forgalmi adója ötmillió forintig visszaigényelhető a pénzintézeteken keresztül – ez a lehetőség az ötszázalékos áfához hasonlóan elvben az idei év végéig él. Az ÉVOSZ ehhez az eljáráshoz alakította javaslatát.

Példájuk szerint nettó 350 ezer forintos négyzetméterárat és száz négyzetméteres lakást alapul véve, 27 százalékos kulcs esetén 35 plusz 9,45 millió forintba, azaz 44,45 millióba kerül egy lakás, míg ötszázalékos áfával ennél csaknem nyolcmillióval kevesebbe, 35 plusz 1,75, azaz 36,75 millió forintba.

Az ÉVOSZ hét-nyolc millió forintnál húzná meg a visszaigénylés felső határát. A különbség már ebben az esetben is tetemes, nem beszélve arról, hogy Budapesten – legalábbis a családoknak megfelelő méretű – új lakások ára ma lényegében ötvenmillió forintnál kezdődik, amelyeknél a szóban forgó áfakülönbözet a tízmillió forintot is meghaladja.

A statisztikai hivatal első negyedéves lakásépítési adatai már figyelmeztetésül szolgálnak, ugyanis az elmúlt évek látványos bővülése után némileg csökkent az építési engedélyek száma. Az ÉVOSZ az idén 22 ezer új lakás elkészültével számol, ami szerintük jövőre is tartható. Ahhoz azonban, hogy e nagyságrend megmaradjon, további ösztönzőkre van szükség.


Szükséges a segítség                                                                                                          
Az újonnan piacra kerülő budapesti lakások száma 2015 óta nem látott szintre csökkent az első negyedévben – írta a Cordia a fővárosi újlakás-piacról szóló elemzésé­ben. Földi Tibor, a cég vezérigazgatója szerint a közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Mivel a folyamat a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat, a vezérigazgató szerint továbbra is szükség lenne az új otthonok építését támogató intézkedésekre. Ugyanakkor a kereslet is elmaradt a korábbiaktól: az elemzés szerint a vevők elsősorban az ötszázalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelenő fejlesztésekben található lakások háromötöde már a 27 százalékos kulcs alá esik. Ami biztos: a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 890 ezer forintot.    


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24