Imádnak Budapesten vásárolni az európai befektetők

Imádnak Budapesten vásárolni az európai befektetők

2017-10-05 16:03:17

Budapest is képviseltette magát Európa legnagyobb ingatlanos eseményén, a müncheni Expo Realon. A hazai kereskedelmiingatlan-piaccal foglalkozó beszélgetésen Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Ésik Róbert a HIPA elnöke vett részt a kormányzati és intézményi oldalról, a szakmát pedig Noah M. Steinberg FRICS, az RICS Magyarország elnöke és a WING elnök-vezérigazgatója, Kovács Attila, a Horizon Development egyik tulajdonosa és ügyvezető partnere, és André Zücker a KGAL Investment Management ingatlan ügyvezetője képviselte.



A pozitív hangvételű beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a befektetői érdeklődés Magyarország iránt és további bővülésre számítanak a befektetési piacon.

Noah M. úgy nyilatkozott, hogy a magyar ingatlanpiac nemzetközi megítélése jelenleg rendkívül pozitív, ami alapvetően a Magyarországon zajló és a jövőben várható folyamatokra épül. "Fejlesztői oldalról a legfontosabb a gyorsan változó bérlői igények követése és azokra megfelelő válaszok biztosítása. A jó helyen található, jó minőségű fejlesztésekre ugyanis jelentős igény mutatkozik az iroda-, az ipari és a szállodai szegmensben egyaránt. - mondja. "Minden ingatlanpiaci szegmensben alacsony az üresedés és nőnek a bérleti díjak, a piac stabil működése során a korábbi években felhalmozódott lemaradását dolgozza fel. Ezek a folyamatok a következő időszakban várhatóan tovább folytatódnak" - teszi hozzá. Ami a finanszírozási hátteret és a jövőt illeti, úgy véli, hogy a banki finanszírozás ma jól működik. "A tartósan alacsony kamatkörnyezet nemcsak a fejlesztési projektek finanszírozásnál kedvező, hanem az ingatlanbefektetésekre is ösztönző hatással van, hiszen a nemzetközi és a hazai befektetők egyaránt keresik a hosszú távú, stabil lehetőségeket. A jövőt tekintve, a magyar gazdaságban tartós növekedés várható és az ország és Budapest vonzó célpontot képvisel objektív és szubjektív tényezők alapján is" - véli Noah M. Steinberg, aki szerint rendkívül pozitív fejlemény, hogy Magyarországon felemelkedett egy erős belföldi befektetői réteg.


A budapesti piacon 2016 óta aktív André Zücker szerint a magyarországi ingatlanbefektetésekkel elérhető hozamok még a kockázati faktor figyelembe vételével is rendkívül vonzónak számítanak. A politikai kockázat meglétével kapcsolatos kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy van egy vonal, amit a magyar kormány nem lép át. Amíg így tesz a kormány, addig nem csökken a befektetői bizalom, ha azonban átlépik ezt a bizonyos vonat, a befektetők azonnal kiviszik a pénzüket az országból. Úgy véli, hogy Budapest nem csak az európai viszonylatban alacsonynak számító bérek miatt lehet vonzó a nemzetközi bérlők számára, hanem a helyi munkaerő tehetségének köszönhetően is.


A beszélgetés végén a Budapesten kívüli lehetőségekről is szó esett. Míg a korábbi években a nemzetközi cégeknek a megfelelő irodaépületek hiányában esélyük sem fog vidéki városokban nyitni új egységet, mára a szolgáltatóközpontok kiszolgálására több egyetemvárosban - Szegeden, Debrecenben, Pécsen - is megvalósult vagy elindult egy-egy irodapiaci beruházás.



GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24