Gazdaság: hírek

Háttérmágusok - Ingatlanpiaci jogászok kulisszatitkai

2019-11-28 11:36:55

A szabályozott, törvényi keretek között működő piacokon elengedhetetlen, hogy jogi értelemben is rendezett legyen a működés minden szintje. A Property Investment Forum 2019 konferencián a legal workshop lehetőséget biztosított a téma szakértőinek körbejárni a hazai ingatlanpiac legakutabb kérdéseit, legyen szó kivitelezésről vagy üzemeltetésről, befektetésről vagy finanszírozásról, hazai vagy uniós rendelkezésekről.

Ingatlan 


Mi a jogászok feladata ma az ingatlanpiacon és melyek a jellemző foglalkoztatási formák? Mitől lesz jó egy jelentkező, a vállalati háttér vagy ügyvédi irodai háttérismeret a hasznosabb? Biorobot, legal tech, mesterséges intelligencia által végzett jogkutatás létezik? Hogyan változik a feladatok összetétele? Csökken a jogviták száma? Milyen hasonló trendek vannak? – tette fel a kérdéseket Dr. Pásztor Tamás, a CPI Hungary jogi vezetője.


Dr. Kaplonyi Ádám, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda igazgatója szerint a klasszikus ügyvédi szakma határai kezdenek elmosódni, az ügyvéd már nemcsak jogtanácsos szigorú értelemben, hanem egyéb szolgáltatásokat is ellát. A technológiai fejlődés átitatta legal tech miatt nagyobb rugalmasság jellemzi az egész folyamatot, a termék megváltozik az automatizálás miatt, új struktúrák alakulnak ki. Tendencia szinten kevesebb már manapság a jogvita: az ügyvédek és a jogtanácsadás drága, ezért a racionális szereplők igyekeznek kevés jogvitát nyitni.


Dr. Kellner Dániel, a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás partnere úgy véli, hiába kell folyamatos tanácsadást nyújtani egyetlen cégcsoportnak, mégis külsős, nem belsős csapattal dolgoznak. Egyre több probléma adódik a felvételnél, kevés a jelentkező, magasak a kiválasztási követelmények, így nehéz jó embereket találni és főleg megtartani őket. A mesterséges intelligencia általi teljes átvétel nem fog megtörténni, a felelősség az embereknél marad és fog is maradni, a jogi pálya a digitalizáció miatt sem fog drasztikusan megváltozni. 


Dr. Sallay András, a Gránit Pólus jogi alelnöke elmondta, hogy az ingatlanpiacon a kis tranzakciók is relatíve nagynak számítanak, ezek esetében mindig szerepet kapnak a jogi tanácsadók. A szektorban lassú az automatizálás, főként ahhoz képest, amit a technikai fejlődés már megengedne. A földhivatali adatok automatizálása például nagyon szükséges lenne, mégis elmaradott a szomszédos országokhoz képest.


Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing partnere úgy látja, hogy 5-8 éve több volt a külső tanácsadás, elsősorban tranzakcióknál. A külföldi ügyfeleknek nem éri meg állandó jogászt alkalmazni, inkább bevonják a külső tanácsadókat. A döntési folyamatokba már a kezdetektől részt vesznek, ami előnyösebb a jogászok számára, mint a folyamat közben / végén becsatlakozni. Ma már nem olyan könnyű megtalálni a kvalifikált fiatalokat, joghallgatókat – nem az ő kvalifikációjukban van a hiány, hanem az elérésükben, és nehéz az emberek megtartása is. A munkaerőpiaci változás az ügyvédijelölteket is erősen érinti, már középtávon is versenyképességi kérdés, hogy mennyire erős az automatizálás. Az ügyvédek feladatai egyre inkább áttolódnak a valós tartalmi kérdésekre.


GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44