Háttérmágusok - Ingatlanpiaci jogászok kulisszatitkai

Háttérmágusok - Ingatlanpiaci jogászok kulisszatitkai

2019-11-28 11:36:55

A szabályozott, törvényi keretek között működő piacokon elengedhetetlen, hogy jogi értelemben is rendezett legyen a működés minden szintje. A Property Investment Forum 2019 konferencián a legal workshop lehetőséget biztosított a téma szakértőinek körbejárni a hazai ingatlanpiac legakutabb kérdéseit, legyen szó kivitelezésről vagy üzemeltetésről, befektetésről vagy finanszírozásról, hazai vagy uniós rendelkezésekről.

Ingatlan 


Mi a jogászok feladata ma az ingatlanpiacon és melyek a jellemző foglalkoztatási formák? Mitől lesz jó egy jelentkező, a vállalati háttér vagy ügyvédi irodai háttérismeret a hasznosabb? Biorobot, legal tech, mesterséges intelligencia által végzett jogkutatás létezik? Hogyan változik a feladatok összetétele? Csökken a jogviták száma? Milyen hasonló trendek vannak? – tette fel a kérdéseket Dr. Pásztor Tamás, a CPI Hungary jogi vezetője.


Dr. Kaplonyi Ádám, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda igazgatója szerint a klasszikus ügyvédi szakma határai kezdenek elmosódni, az ügyvéd már nemcsak jogtanácsos szigorú értelemben, hanem egyéb szolgáltatásokat is ellát. A technológiai fejlődés átitatta legal tech miatt nagyobb rugalmasság jellemzi az egész folyamatot, a termék megváltozik az automatizálás miatt, új struktúrák alakulnak ki. Tendencia szinten kevesebb már manapság a jogvita: az ügyvédek és a jogtanácsadás drága, ezért a racionális szereplők igyekeznek kevés jogvitát nyitni.


Dr. Kellner Dániel, a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás partnere úgy véli, hiába kell folyamatos tanácsadást nyújtani egyetlen cégcsoportnak, mégis külsős, nem belsős csapattal dolgoznak. Egyre több probléma adódik a felvételnél, kevés a jelentkező, magasak a kiválasztási követelmények, így nehéz jó embereket találni és főleg megtartani őket. A mesterséges intelligencia általi teljes átvétel nem fog megtörténni, a felelősség az embereknél marad és fog is maradni, a jogi pálya a digitalizáció miatt sem fog drasztikusan megváltozni. 


Dr. Sallay András, a Gránit Pólus jogi alelnöke elmondta, hogy az ingatlanpiacon a kis tranzakciók is relatíve nagynak számítanak, ezek esetében mindig szerepet kapnak a jogi tanácsadók. A szektorban lassú az automatizálás, főként ahhoz képest, amit a technikai fejlődés már megengedne. A földhivatali adatok automatizálása például nagyon szükséges lenne, mégis elmaradott a szomszédos országokhoz képest.


Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing partnere úgy látja, hogy 5-8 éve több volt a külső tanácsadás, elsősorban tranzakcióknál. A külföldi ügyfeleknek nem éri meg állandó jogászt alkalmazni, inkább bevonják a külső tanácsadókat. A döntési folyamatokba már a kezdetektől részt vesznek, ami előnyösebb a jogászok számára, mint a folyamat közben / végén becsatlakozni. Ma már nem olyan könnyű megtalálni a kvalifikált fiatalokat, joghallgatókat – nem az ő kvalifikációjukban van a hiány, hanem az elérésükben, és nehéz az emberek megtartása is. A munkaerőpiaci változás az ügyvédijelölteket is erősen érinti, már középtávon is versenyképességi kérdés, hogy mennyire erős az automatizálás. Az ügyvédek feladatai egyre inkább áttolódnak a valós tartalmi kérdésekre.






GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24