Fontos lépések a „Családbarát Magyarország” felé vezető úton! Friss CSOK hírek!

Fontos lépések a „Családbarát Magyarország” felé vezető úton! Friss CSOK hírek!

2019-03-14 15:01:27

A kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a 2019. 07. 01-vel életbe lépő négy új intézkedést.



Magyar Közlöny – 2019. 03. 12.

44 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – Babaváró támogatásról

45 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról

46 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – Az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosításáról

1110 / 2019. (III. 12.) Korm. határozat – A családvédelmi akcióterv részét képező kormányzati intézkedésekről


A kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a 2019. 07. 01-vel életbe lépő négy új intézkedést:

  • babaváró támogatás,
  • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása,
  • családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó hitelek kibővítése, és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése,
  • valamint néhány adminisztratív könnyítést, a CSOK szabályozásában – pl.: a jövőben, ha valaki már igénybe vette a CSOK-ot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt úgy, mintha korábban még nem tette volna meg.


Az „asszonyhitel”-nél (ami már a babaváró  támogatás nevet viseli) –, a korábbi  bejelentés ellenére (!) –, lesz  banki hitelbírálat.

Ráadásul a hitelintézetek saját belső szabályzata szerint. Az esetleges elutasítás ellen azonban, a járási hivatalhoz lehet fordulni.

A rendeletben foglalt igénybevételi feltételek, és a hitelképesség meglétét, a hitelintézet teljes körűen köteles ellenőrizni (44 / 2019. kormányrendelet 6. § 5. bek.).

  • a hároméves munkaviszony előírása megmaradt, de ennek nem kell feltétlenül egybefüggőnek lennie
  • a közmunkában töltött időszakból egyetlen évet lehet beszámítani
  • kizáró ok: a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) által nyilvántartott tartozás – a még mindig a devizahitelük következményeivel küzdő adósok így kimaradhatnak az új lehetőségből.

A törlesztés havi összege, a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – a rendelet szerint, nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot.

A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában – az állam nevében – a kincstár folyósítja a hitelintézet részére, annak elszámolása alapján.

A jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást, és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelt összegben – a visszafizetést, megfizetést előíró határozat jogerőssé válását követő, 120 napon belül – kell kifizetni.


A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési  támogatása esetén fontos:  

  • a jogosultnak nem lehet köztartozása, nem lehet büntetett előéletű, vagy a jogkövetkezmények alól már mentesült!
  • legyen magyarországi lakcíme
  • B kategóriás jogosítvány: amely lehet az igénylőé, vagy élettársáé is – nem állhat a kategória tekintetében eltiltás alatt
  • az autóra a kereskedőnek – saját költségén – el kell helyeznie egy „Családbarát  Magyarország” logót, amelyet 3 évig nem lehet leszedni az autóról!
  • az autót csak azután lehet megvásárolni, ha a jogosultságot megállapító határozat véglegessé vált, vagyis ha akár csak egy nappal előbb veszi meg valaki az autót, hiába felel meg minden feltételnek, az államkincstár nem fog utalni
  • a pozitív döntést követően fél év áll rendelkezésre, hogy megkössék az adás-vételiszerződést

A kincstár 15 napon belül utalja a pénzt közvetlenül a kereskedőnek. A támogatás, adásvételi szerződés és pénzügyi lízingszerződés esetén is jár. A kérelem benyújtására 2019. 07. 01-e, és 2022. 12. 31-e között van lehetőség.

Visszafizetési kötelezettség:

  • ha valótlanságot állított valaki a nyilatkozatban,
  • ha eladja az autót,
  • ha felbontja házasságát vagy élettársi kapcsolatát (a halál nem tartozik ide)
  • ha örökbefogadott gyerek után igényelte valaki a támogatást, de azt a szerződést felbontják.

Ha valaki igazolja, hogy vagyoni-, ill. szociális körülményei miatt nem tudja a pénzt visszafizetni, akkor kérhet 12 hónapos halasztást, vagy 36 hónapos részletfizetést.


Az egyes otthonteremtési tárgyú  kormányrendeletek módosítása – (pár példa):

A legalább négy gyereket szülő, illetve örökbefogadó, és felnevelő nők, szja mentességét törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor.

Az szja-mentesség élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is.

A nagyszülői GYED-nek köszönhetően, a dolgozó szülők átadhatják majd a GYED jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek.

Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a GYED összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a GYED-re.

Egy nagyszülő, több gyerekének, több unokája után többszörösen is igénybe veheti a GYED-et.

Ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is, két különböző unokával.


A családvédelmi akcióterv részét képező  kormányzati intézkedések – (pár példa):

A kedden megjelent Magyar  Közlöny-ben a kormányhatározat tartalmazza, a már folyamatban lévő bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a 2020. 01. 01-től életbe lépő új intézkedéseket, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentességét és a nagyszülői GYED-et.

A kormányhatározat szerint, a jelenlegihez képest 20 ezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát, így 2022-re 70 ezer férőhely jöhet létre, gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik a bölcsődék finanszírozási rendszerét is, és megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását.

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24