Gazdaság: hírek

Fontos lépések a „Családbarát Magyarország” felé vezető úton! Friss CSOK hírek!

2019-03-14 15:01:27

A kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a 2019. 07. 01-vel életbe lépő négy új intézkedést.Magyar Közlöny – 2019. 03. 12.

44 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – Babaváró támogatásról

45 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról

46 / 2019. (III. 12.) Korm. rendelet – Az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosításáról

1110 / 2019. (III. 12.) Korm. határozat – A családvédelmi akcióterv részét képező kormányzati intézkedésekről


A kedden közzétett kormányrendeletek tartalmazzák a 2019. 07. 01-vel életbe lépő négy új intézkedést:

 • babaváró támogatás,
 • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása,
 • családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó hitelek kibővítése, és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklése,
 • valamint néhány adminisztratív könnyítést, a CSOK szabályozásában – pl.: a jövőben, ha valaki már igénybe vette a CSOK-ot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt úgy, mintha korábban még nem tette volna meg.


Az „asszonyhitel”-nél (ami már a babaváró  támogatás nevet viseli) –, a korábbi  bejelentés ellenére (!) –, lesz  banki hitelbírálat.

Ráadásul a hitelintézetek saját belső szabályzata szerint. Az esetleges elutasítás ellen azonban, a járási hivatalhoz lehet fordulni.

A rendeletben foglalt igénybevételi feltételek, és a hitelképesség meglétét, a hitelintézet teljes körűen köteles ellenőrizni (44 / 2019. kormányrendelet 6. § 5. bek.).

 • a hároméves munkaviszony előírása megmaradt, de ennek nem kell feltétlenül egybefüggőnek lennie
 • a közmunkában töltött időszakból egyetlen évet lehet beszámítani
 • kizáró ok: a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) által nyilvántartott tartozás – a még mindig a devizahitelük következményeivel küzdő adósok így kimaradhatnak az új lehetőségből.

A törlesztés havi összege, a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – a rendelet szerint, nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot.

A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában – az állam nevében – a kincstár folyósítja a hitelintézet részére, annak elszámolása alapján.

A jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást, és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelt összegben – a visszafizetést, megfizetést előíró határozat jogerőssé válását követő, 120 napon belül – kell kifizetni.


A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési  támogatása esetén fontos:  

 • a jogosultnak nem lehet köztartozása, nem lehet büntetett előéletű, vagy a jogkövetkezmények alól már mentesült!
 • legyen magyarországi lakcíme
 • B kategóriás jogosítvány: amely lehet az igénylőé, vagy élettársáé is – nem állhat a kategória tekintetében eltiltás alatt
 • az autóra a kereskedőnek – saját költségén – el kell helyeznie egy „Családbarát  Magyarország” logót, amelyet 3 évig nem lehet leszedni az autóról!
 • az autót csak azután lehet megvásárolni, ha a jogosultságot megállapító határozat véglegessé vált, vagyis ha akár csak egy nappal előbb veszi meg valaki az autót, hiába felel meg minden feltételnek, az államkincstár nem fog utalni
 • a pozitív döntést követően fél év áll rendelkezésre, hogy megkössék az adás-vételiszerződést

A kincstár 15 napon belül utalja a pénzt közvetlenül a kereskedőnek. A támogatás, adásvételi szerződés és pénzügyi lízingszerződés esetén is jár. A kérelem benyújtására 2019. 07. 01-e, és 2022. 12. 31-e között van lehetőség.

Visszafizetési kötelezettség:

 • ha valótlanságot állított valaki a nyilatkozatban,
 • ha eladja az autót,
 • ha felbontja házasságát vagy élettársi kapcsolatát (a halál nem tartozik ide)
 • ha örökbefogadott gyerek után igényelte valaki a támogatást, de azt a szerződést felbontják.

Ha valaki igazolja, hogy vagyoni-, ill. szociális körülményei miatt nem tudja a pénzt visszafizetni, akkor kérhet 12 hónapos halasztást, vagy 36 hónapos részletfizetést.


Az egyes otthonteremtési tárgyú  kormányrendeletek módosítása – (pár példa):

A legalább négy gyereket szülő, illetve örökbefogadó, és felnevelő nők, szja mentességét törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor.

Az szja-mentesség élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is.

A nagyszülői GYED-nek köszönhetően, a dolgozó szülők átadhatják majd a GYED jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek.

Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a GYED összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a GYED-re.

Egy nagyszülő, több gyerekének, több unokája után többszörösen is igénybe veheti a GYED-et.

Ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is, két különböző unokával.


A családvédelmi akcióterv részét képező  kormányzati intézkedések – (pár példa):

A kedden megjelent Magyar  Közlöny-ben a kormányhatározat tartalmazza, a már folyamatban lévő bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a 2020. 01. 01-től életbe lépő új intézkedéseket, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentességét és a nagyszülői GYED-et.

A kormányhatározat szerint, a jelenlegihez képest 20 ezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát, így 2022-re 70 ezer férőhely jöhet létre, gondoskodnak a megfelelő szakemberek biztosításáról a bölcsődékben, továbbá áttekintik a bölcsődék finanszírozási rendszerét is, és megemelik a magán- és a családi bölcsődék finanszírozását.

GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44