Gazdaság: hírek

ÉVOSZ: pár év múlva jelentősen több lakás épülhet

2021-03-11 16:52:28
Forrás: portfolio.hu

Nem lehet kapacitásakadálya annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek az idei évben további 4000-4500 darabos lakásépítési aktivitása megvalósulhasson - derül ki az ÉVOSZ legújabb felméréséből. Az ÉVOSZ konjunktúrafelmérései mentén szokott a kapacitásváltozásra vonatkozóan alágazati mélységű adatokat adni, többek között a lakásépítési kapacitások területére is. Az érintett vállalkozásokkal való konzultációból kiindulva most, március elején az alábbi megállapításokat lehet tenni.

Ingatlan 


Az építőipari kapacitás mértéke a lakásépítés területén  az átadott és a folyamatban lévő projektekből adódik. A 2019. évben 21 400 darab lakás került átadásra és mintegy 18 ezer darab volt év végén valamilyen készültségi szintű kivitelezés alatt. Ezzel szemben 2020-ban már 28 208 darab lakást adtak át, de mindössze 10 ezer darab volt az év végén kivitelezés alatt. 2021-ben 17 ezer körül várják az elkészülő lakások számát, melyeken túl jelenleg mintegy további 10 ezer olyan lakás lehet kivitelezés alatt, ami az év végéig nem fog elkészülni.

Kapacitásbővülés nélkül a lakásépítő cégek az ÉVOSZ prognózisa szerint az idei év végéig  mintegy további 10 ezer lakásra le tudnak szerződni, aminek az 55 százalékát közvetlenül a lakossági megrendelőktől lehet várni, 45 százalékát pedig az ingatlanfejlesztőktől.

AZ ÉVOSZ PROGNÓZISA SZERINT AZ INGATLANFEJLESZTŐ CÉGEK IDEI ÉVI TOVÁBBI 4000–4500 DARABOS LAKÁSÉPÍTÉSI MEGRENDELÉSÉNEK KAPACITÁSAKADÁLYA NEM LEHET.

A lakásépítési kapacitás csökkenését hozhatja, ha az épületépítéssel foglalkozó kivitelezők nagyobb részben szerződnek le nem lakás célú magasépítési projektekre, például lakásfelújítás, logisztika, iroda, kereskedelmi létesítmények, közösségi létesítmények építésére.

A LAKÁSÉPÍTÉSI KAPACITÁS BŐVÜLÉSÉT HOZHATJA , HA AZ ÉPÍTŐIPAR JELENTŐS LÉPÉSEKET TUD TENNI A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSE IRÁNYÁBA.

A hatékonyság javulását  is remélve az ÉVOSZ arra lát lehetőséget, hogy egyenletes kapacitásbővülés mellett, kapacitás oldaláról  

2024–2025-RE EL LEHETNE ÉRNI AZ ÉVES SZINTŰ 35–38 EZER ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁST.

Az építőipar  a járványhelyzet ellenére 2021-ben is folyamatosan kap lakásépítési megrendeléseket és folyamatosan tudja végezni a kivitelezési munkákat.

portfolio.hu


GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44