ÉVOSZ: pár év múlva jelentősen több lakás épülhet

ÉVOSZ: pár év múlva jelentősen több lakás épülhet

2021-03-11 16:52:28
Forrás: portfolio.hu

Nem lehet kapacitásakadálya annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek az idei évben további 4000-4500 darabos lakásépítési aktivitása megvalósulhasson - derül ki az ÉVOSZ legújabb felméréséből. Az ÉVOSZ konjunktúrafelmérései mentén szokott a kapacitásváltozásra vonatkozóan alágazati mélységű adatokat adni, többek között a lakásépítési kapacitások területére is. Az érintett vállalkozásokkal való konzultációból kiindulva most, március elején az alábbi megállapításokat lehet tenni.

Ingatlan 


Az építőipari kapacitás mértéke a lakásépítés területén  az átadott és a folyamatban lévő projektekből adódik. A 2019. évben 21 400 darab lakás került átadásra és mintegy 18 ezer darab volt év végén valamilyen készültségi szintű kivitelezés alatt. Ezzel szemben 2020-ban már 28 208 darab lakást adtak át, de mindössze 10 ezer darab volt az év végén kivitelezés alatt. 2021-ben 17 ezer körül várják az elkészülő lakások számát, melyeken túl jelenleg mintegy további 10 ezer olyan lakás lehet kivitelezés alatt, ami az év végéig nem fog elkészülni.

Kapacitásbővülés nélkül a lakásépítő cégek az ÉVOSZ prognózisa szerint az idei év végéig  mintegy további 10 ezer lakásra le tudnak szerződni, aminek az 55 százalékát közvetlenül a lakossági megrendelőktől lehet várni, 45 százalékát pedig az ingatlanfejlesztőktől.

AZ ÉVOSZ PROGNÓZISA SZERINT AZ INGATLANFEJLESZTŐ CÉGEK IDEI ÉVI TOVÁBBI 4000–4500 DARABOS LAKÁSÉPÍTÉSI MEGRENDELÉSÉNEK KAPACITÁSAKADÁLYA NEM LEHET.

A lakásépítési kapacitás csökkenését hozhatja, ha az épületépítéssel foglalkozó kivitelezők nagyobb részben szerződnek le nem lakás célú magasépítési projektekre, például lakásfelújítás, logisztika, iroda, kereskedelmi létesítmények, közösségi létesítmények építésére.

A LAKÁSÉPÍTÉSI KAPACITÁS BŐVÜLÉSÉT HOZHATJA , HA AZ ÉPÍTŐIPAR JELENTŐS LÉPÉSEKET TUD TENNI A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSE IRÁNYÁBA.

A hatékonyság javulását  is remélve az ÉVOSZ arra lát lehetőséget, hogy egyenletes kapacitásbővülés mellett, kapacitás oldaláról  

2024–2025-RE EL LEHETNE ÉRNI AZ ÉVES SZINTŰ 35–38 EZER ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁST.

Az építőipar  a járványhelyzet ellenére 2021-ben is folyamatosan kap lakásépítési megrendeléseket és folyamatosan tudja végezni a kivitelezési munkákat.

portfolio.hu


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24