Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés

Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés

2022-05-03 11:31:37
Forrás:

A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.

Portfolio


A lakásépítésekkel foglalkozó utóbbi cikkeinkben egyrészt a vidéki új otthonok állományának tragikusan lassú megújulását mutattuk be. A KSH 2021 első három negyedévére vonatkozó számaiból az derült ki, hogy némely megyében (nem település, hanem egy egész megye) még a 20 darabot sem érte el a 9 hónap alatt átadott új otthonok száma:


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Több ezres budapesti újlakás-piac? Persze! Van olyan megyénk, ahol egy év alatt jó, ha 20 új otthon felépül


Másrészt azt is bemutattuk a legfrissebb, egész 2021. évi adatokból, hogy vidéken már számottevően is visszaesett az építések száma tavaly, köszönhetően többek között a vírushelyzetből adódó bizonytalanságnak, a fizikai akadályoknak és az építési kedv visszaesésének. Ezek a hatások még 2020-ban érték el a vidéki piacot, az építkezések egy-két éves átfutási ideje miatt viszont mostanra tudott lecsapódni a kevesebb házépítés a statisztikákban. A fővárosban bár tavaly még növekedni tudtak - 11 százalékkal - az átadások, mivel egy nagyobb lakásfejlesztési projekt elkészülési ideje (Budapesten közel 90%-ban ilyen fejlesztések vannak) inkább két év, mint egy. Ez azonban azt is jelenti, hogy erre az évre várható a lakásépítési statisztikák romlása, vagyis a 2020-as bizonytalansági tényezők hatása.


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Itt a bizonyíték, hogy mekkora pofont jelent a bizonytalan gazdasági és szabályozási környezet a lakásépítéseknél


A fenti cikkben Budapest helyzetére részletesebben is kitértünk, így most az egyes megyéket vesszük sorra. Országosan tavaly mintegy 20 ezer lakás készült el, ebből nem budapesti körülbelül 13 ezer volt. Az egyértelmű, hogy a lakásépítések vidéken visszaestek:

A MEGYEI JOGÚ VÁROSOKBAN AZ ELŐZŐ ÉVI MAGAS BÁZISNÁL 47%, A TÖBBI VÁROSBAN 33%, A KÖZSÉGEKBEN 45%-KAL KEVESEBB OTTHON ÉPÜLT 2021-BEN.

Budapesten és mindössze 3 megyében (Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna) tudott emelkedni az elkészült új otthonok száma, minden további megyében viszont már kevesebb lakóingatlan készült el.



Az egyes megyéken külön megvizsgálva a visszaesés mellett egy pozitívumról is beszámolhatunk. Az első 9 hónapban ugyan voltak olyan megyék ahol az 50-et sem érte el az új lakásszám, év végére több befejezett építkezés került be a statisztikákba, így csupán Nógrád megyére volt igaz, hogy nem érte el a 100-at a 2021-ben átadott új lakóingatlanok száma.


Pest és Győr-Moson-Sopron megye tud csak ezer feletti új lakásszámot garantálni

Két megye van, ahol legalább az ezret meghaladja az új építések száma, Pest megyében tavaly 4 ezernél több használatbavételi engedélyt adtak ki, míg Győr-Moson-Sopron megyében több mint 1800-at. Utóbbinál azonban érdemes hozzátenni, hogy a 2020-as átadások feleződtek tavaly, itt volt az egyik legdrasztikusabb visszaesés.

Pest megyében is kevesebb új otthon készült el 2021-ben: 32%-kal (országosan 29%-kal) visszaesett az épített lakások száma az előző évi magas bázishoz képest, elsősorban a családiház-építések csökkenése fordította a megyei lakásépítési piacot negatív irányba. Az itteni folyamatoknak meghatározó szerepük volt hazánk lakásépítési piacának szűkülésében. Az építési típusokat nézve, a családi házak továbbra is nagy arányt - mintegy 82%-ot - tettek ki az új állományban.


Mielőtt azonban elkezdenénk temetni Pest megyét, az új egyszerű bejelentésekre és építési engedélyek számára is érdemes vetni egy pillantást. 2020-ban ugyan kevesebb építkezés indult el érthető okokból, a 2021-es évben viszont az agglomeráció lett a nagy kedvenc, és építési láz tört ki a megyében. A home office-szal összefüggő kivándorlási hullám, valamint a zöld hitel is segített ebben. Így:


2021 FEBRUÁRJÁBAN MEGFORDULT A MEGYÉBEN A LAKÁSÉPÍTÉSI KEDV 2019-BEN KEZDŐDÖTT CSÖKKENÉSE, A 2021-BEN KIADOTT LAKÁSÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEK ÉS EGYSZERŰ BEJELENTÉSEK ALAPJÁN ÉPÍTENDŐ LAKÁSOK SZÁMA 49%-KAL MEGHALADTA AZ ELŐZŐ ÉVI ALACSONY BÁZIST.


2014 óta először a Pest megyében építendő lakások száma (7,7 ezer) meghaladta a fővárosit (5,5 ezer). Utoljára 2008-ban volt ennél érdemben magasabb szinten a Pest megyében tervezett lakások száma. A győri megyében az új építkezések száma 2,1 ezer volt, ami 16%-os növekedésnek felel meg 2020-hoz képest.


Tovább olvasom a cikket  



GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24