Gazdaság: hírek

Budapesten éri meg a leginkább luxuslakást venni

2018-05-03 15:42:09

Noha befektetésnek sem utolsó, a tehetősebb és ismertebb emberek a legtöbb esetben szerte a világon szeretnek maguknak luxuslakásokat vásárolni, és úgy tűnik, hogy a jövőben ezen a téren Budapest igazi fellegvárnak és célpontnak tekinthető majd. Mindez elsődlegesen azért, mert a hírek szerint a londoni árakhoz képest tizenkétszer olcsóbbak Magyarországon a prémium-ingatlanok, ami nyilván a létező legnagyobb differenciál a világvárosokhoz képest, hiszen London köztudottan a világ legdrágább városának tekinthető jelenleg.


Óriási a különbség

Noha léteznek ennél jóval drágább helyek is – például Abu Dhabi –, és értelemszerűen olcsóbbak, mint például a dél-amerikai vagy az ázsiai régiók, amennyiben azonban valaki úgy szeretne lakást vásárolni, hogy ragaszkodik a környezet tekintetében is a nyugati minőséghez, abban az esetben biztosan Budapestet választja majd a jövőben. A CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerint ugyanis a prémium kategóriájú, ergo luxuslakások négyzetmétere tizenkétszer többe kerül Londonban, avagy a világ legdrágább városában, mint Budapesten, miközben a nyújtott szolgáltatás, a körülmények és minden más egyéb ugyanaz, vagy inkább fővárosunk irányába billenti a mérleg nyelvét.

A felmérésből kiderül, hogy minél keletebbre megyünk a nagy nyugattól, ezáltal az Európai Unió földrajzilag mért nyugati határától, annál olcsóbbá válnak az ingatlanárak, ez pedig nem csak a hétköznapi otthonokra, hanem a luxuslakásokra is igaz. A nemzetközi adatok tükrében például míg Londonban egy prémium ingatlan egyetlen négyzetmétere 8,6 millió forintba kerül, addig Párizsban ugyanez már csak 4,8 millió, Berlinben pedig 1,1 millió forintba kerül, ha az adott ingatlan a belváros kiemelt, népszerű területen fekszik. Ugyanez az összeg Magyarországon, Budapest legmenőbb kerületeiben már csak 700 ezer forint.


Londonban sokkal több külföldi vásárol lakást

A nemzetközi elemzés számtalan egyéb különleges összefüggésre hívta fel a figyelmünket az ingatlanpiac tekintetében, így például kiderült, hogy az elmúlt egy évtizedben London lakossága 1 millióval nőtt, ellenben eközben csak 200 ezer lakás épült fel a városban. Budapesten ugyanez már egy kicsit más értékeket mutat, fővárosunk népessége ugyanis az elmúlt kilenc évben mindössze 55 ezer fővel növekedett, holott ezzel párhuzamosan 65 ezer lakás épült fel, tehát ebben a tekintetben túlkínálat van, ami vélhetően befolyásolja az árat is.

Az elemzés készítői szerint az is érdekes, hogy London belvárosában továbbra is nagyon sok a külföldi lakásvásárló, így tavaly például 46 százalékuk nem brit állampolgár volt. Noha bizonyára a legtöbben befektetési célzattal vásárolnak lakást, de még így is lényegesen jobban szárnyal ott az ingatlanpiac, hiszen az utóbbi 30 évben megháromszorozódtak a lakásárak. Budapesten ugyanakkor továbbra is a lakásvásárlók alig 2 százaléka külföldi, és az elmúlt 20 év során mindössze 30 százalékkal nőttek a lakásárak.
GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44