Budapesten éri meg a leginkább luxuslakást venni

Budapesten éri meg a leginkább luxuslakást venni

2018-05-03 15:42:09

Noha befektetésnek sem utolsó, a tehetősebb és ismertebb emberek a legtöbb esetben szerte a világon szeretnek maguknak luxuslakásokat vásárolni, és úgy tűnik, hogy a jövőben ezen a téren Budapest igazi fellegvárnak és célpontnak tekinthető majd. Mindez elsődlegesen azért, mert a hírek szerint a londoni árakhoz képest tizenkétszer olcsóbbak Magyarországon a prémium-ingatlanok, ami nyilván a létező legnagyobb differenciál a világvárosokhoz képest, hiszen London köztudottan a világ legdrágább városának tekinthető jelenleg.


Óriási a különbség

Noha léteznek ennél jóval drágább helyek is – például Abu Dhabi –, és értelemszerűen olcsóbbak, mint például a dél-amerikai vagy az ázsiai régiók, amennyiben azonban valaki úgy szeretne lakást vásárolni, hogy ragaszkodik a környezet tekintetében is a nyugati minőséghez, abban az esetben biztosan Budapestet választja majd a jövőben. A CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerint ugyanis a prémium kategóriájú, ergo luxuslakások négyzetmétere tizenkétszer többe kerül Londonban, avagy a világ legdrágább városában, mint Budapesten, miközben a nyújtott szolgáltatás, a körülmények és minden más egyéb ugyanaz, vagy inkább fővárosunk irányába billenti a mérleg nyelvét.

A felmérésből kiderül, hogy minél keletebbre megyünk a nagy nyugattól, ezáltal az Európai Unió földrajzilag mért nyugati határától, annál olcsóbbá válnak az ingatlanárak, ez pedig nem csak a hétköznapi otthonokra, hanem a luxuslakásokra is igaz. A nemzetközi adatok tükrében például míg Londonban egy prémium ingatlan egyetlen négyzetmétere 8,6 millió forintba kerül, addig Párizsban ugyanez már csak 4,8 millió, Berlinben pedig 1,1 millió forintba kerül, ha az adott ingatlan a belváros kiemelt, népszerű területen fekszik. Ugyanez az összeg Magyarországon, Budapest legmenőbb kerületeiben már csak 700 ezer forint.


Londonban sokkal több külföldi vásárol lakást

A nemzetközi elemzés számtalan egyéb különleges összefüggésre hívta fel a figyelmünket az ingatlanpiac tekintetében, így például kiderült, hogy az elmúlt egy évtizedben London lakossága 1 millióval nőtt, ellenben eközben csak 200 ezer lakás épült fel a városban. Budapesten ugyanez már egy kicsit más értékeket mutat, fővárosunk népessége ugyanis az elmúlt kilenc évben mindössze 55 ezer fővel növekedett, holott ezzel párhuzamosan 65 ezer lakás épült fel, tehát ebben a tekintetben túlkínálat van, ami vélhetően befolyásolja az árat is.

Az elemzés készítői szerint az is érdekes, hogy London belvárosában továbbra is nagyon sok a külföldi lakásvásárló, így tavaly például 46 százalékuk nem brit állampolgár volt. Noha bizonyára a legtöbben befektetési célzattal vásárolnak lakást, de még így is lényegesen jobban szárnyal ott az ingatlanpiac, hiszen az utóbbi 30 évben megháromszorozódtak a lakásárak. Budapesten ugyanakkor továbbra is a lakásvásárlók alig 2 százaléka külföldi, és az elmúlt 20 év során mindössze 30 százalékkal nőttek a lakásárak.




GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24