Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

2017-10-05 15:38:31

Sokan vannak, akik álmaik otthonát nem a jól megközelíthető, ám nyüzsgő belvárosban képzelik el, hanem egy nyugodtabb zöldövezeti részen, ahol a családjukkal akár egy többszobás lakásban is élhetnek, miközben ugyanannyit költöttek a lakásvásárlásra, mint amennyit a főváros közepén kellett volna kifizetni egy másfél- vagy kétszobás új ingatlanért. Akik ehhez hasonlóan gondolkoznak a fővárosi lakhatásról, azok számára nyújtanak kedvező lehetőségeket az Észak-Budán zajló lakásfejlesztések. A belvárosi áraknál jóval kevesebbért, átlagosan 750 ezer forintos négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni például a III. kerületben. Fejlesztések pedig szép számban vannak, így mindenki megtalálhatja a vágyaihoz és a lehetőségeihez leginkább illő észak-budai új lakását.


Egész Budapesten zajlanak az építkezések, folyamatosan adják át az új társasházakat, amelyek a legmodernebb lakásokat kínálják az érdeklődők számára. Az építkezések volumenét tekintve a nagyobb, sok projektet lefedő kerületek mellett a kisebbekben is egyre több fejlesztés zajlik, ami egyrészt lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a belvárostól kifelé is találjanak új lakást, másrészt növeli és színesíti a főváros lakásállományát. A családosok számára külön előny lehet, hogy a belvárosi részektől távolabb eső területek is fejlődnek, illetve azoknak is kedvezőek lehetnek ezek a projektek, akik hajlandóak többet utazni cserébe az alacsonyabb négyzetméterárakért.


A rögzített adatok alapján a fővárosban épülő, nagyságrendileg 400 lakásépítési projektből több, mint 70 helyezkedik el Észak-Budán, ebből 41 csak a III. kerületben zajlik. Bár a fejlesztések mérete egészen eltérő, Buda északabbra fekvő részein jellemzőbbek a kisebb, egyszerre száznál kevesebb lakás építésével foglalkozó fejlesztések. Természetesen épülnek több száz lakásos lakóparkok a budai oldalon is, ezek azonban jellemzően a XI. kerületben helyezkednek el. A II. és III. kerületben összesen 1600 új lakást építenek jelenleg, ezek nagy része, mintegy 1260 ingatlan várhatóan 2018 közepéig, vagy akár az idei év végéig el is készülhet.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Az eladási árakat összehasonlítva a legmagasabb számokat a XII. kerületben találhatjuk, itt több mint 1,1 millió forintot kell átlagosan egy új lakás négyzetméteréért fizetni. A magas átlagos ár nem meglepő, alig haladja meg a százat az épülő lakások száma ebben a kerületben, így aki ragaszkodik a főváros ezen részéhez, jóval alacsonyabb kínálattal szembesül az új lakások piacán.


A II. kerületben is hasonló összeget kell fizetni egy új lakásért, körülbelül 10 százalékkal olcsóbb az átlagos négyzetméterár az előző kerülethez képest, ugyanakkor nagyon széles skálán mozognak az eladási árak a külölnböző projekteknél. Találhatunk itt 500 ezer forintos, de akár 2 millió forint feletti négyzetméterárat is, amik torzíthatják az átlagot. Még északabbra, az előzőeknél jóval alacsonyabb, 750 ezer forintos átlagos fajlagos árakkal szembesülhetnek a III. kerületi lakásvásárlók, míg a XI. kerületben még ennél is kevesebb, átlagosan 670 ezer forint az új lakások négyzetmétere.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

A III. kerület egyre kedveltebb célponttá válik főleg a családosok körében, illetve azok számára is, akik a zöldövezeti részeket részesítik előnyben a belvárossal szemben. A korábbi években azon kerületek közé tartozott, amelyekben az ingatlanok árainak drágulása mérsékeltebb volt. 2016-ban, az azt megelőző évhez képest, átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a használt és új lakások árai a III. kerületben, szemben például a belvárosi 30 százalékos emelkedéssel.


Az élénk keresletnek köszönhetően, az új lakások piacán, az idei év második és harmadik negyedéve alatt is több, mint 2 százalékos az áremelkedés, a nyilvánosságra hozott árak alapján. Összehasonlításképp a XII. kerületben, a drágulás mértéke 2 százalék alatt maradt, míg a II. kerületben a feljegyzett árak alapján nem történt számottevő emelkedés, sőt néhány eladó új lakás esetében 10 százalékos csökkenést láthattunk.


A már említett, átlagos 750 ezer forintos fajlagos ár természetesen nem jellemzi az összes III. kerületi lakásfejlesztési projektet, a négyzetméterárak 450 ezer forinttól, egészen 1,3 millió forintig terjedhetnek. A kerületre jellemzőek a nagyobb alapterületű lakások, átlagosan 73 négyzetméteres egy új lakás, ami a legtöbb esetben 3 szobát jelent. Ezek alapján nagyságrendileg 55 millió forintért vásárolható meg egy ekkora, átlagos fajlagos árú új lakás a kerületben.

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24