Gazdaság: hírek

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

2017-10-05 15:38:31

Sokan vannak, akik álmaik otthonát nem a jól megközelíthető, ám nyüzsgő belvárosban képzelik el, hanem egy nyugodtabb zöldövezeti részen, ahol a családjukkal akár egy többszobás lakásban is élhetnek, miközben ugyanannyit költöttek a lakásvásárlásra, mint amennyit a főváros közepén kellett volna kifizetni egy másfél- vagy kétszobás új ingatlanért. Akik ehhez hasonlóan gondolkoznak a fővárosi lakhatásról, azok számára nyújtanak kedvező lehetőségeket az Észak-Budán zajló lakásfejlesztések. A belvárosi áraknál jóval kevesebbért, átlagosan 750 ezer forintos négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni például a III. kerületben. Fejlesztések pedig szép számban vannak, így mindenki megtalálhatja a vágyaihoz és a lehetőségeihez leginkább illő észak-budai új lakását.


Egész Budapesten zajlanak az építkezések, folyamatosan adják át az új társasházakat, amelyek a legmodernebb lakásokat kínálják az érdeklődők számára. Az építkezések volumenét tekintve a nagyobb, sok projektet lefedő kerületek mellett a kisebbekben is egyre több fejlesztés zajlik, ami egyrészt lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a belvárostól kifelé is találjanak új lakást, másrészt növeli és színesíti a főváros lakásállományát. A családosok számára külön előny lehet, hogy a belvárosi részektől távolabb eső területek is fejlődnek, illetve azoknak is kedvezőek lehetnek ezek a projektek, akik hajlandóak többet utazni cserébe az alacsonyabb négyzetméterárakért.


A rögzített adatok alapján a fővárosban épülő, nagyságrendileg 400 lakásépítési projektből több, mint 70 helyezkedik el Észak-Budán, ebből 41 csak a III. kerületben zajlik. Bár a fejlesztések mérete egészen eltérő, Buda északabbra fekvő részein jellemzőbbek a kisebb, egyszerre száznál kevesebb lakás építésével foglalkozó fejlesztések. Természetesen épülnek több száz lakásos lakóparkok a budai oldalon is, ezek azonban jellemzően a XI. kerületben helyezkednek el. A II. és III. kerületben összesen 1600 új lakást építenek jelenleg, ezek nagy része, mintegy 1260 ingatlan várhatóan 2018 közepéig, vagy akár az idei év végéig el is készülhet.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

Az eladási árakat összehasonlítva a legmagasabb számokat a XII. kerületben találhatjuk, itt több mint 1,1 millió forintot kell átlagosan egy új lakás négyzetméteréért fizetni. A magas átlagos ár nem meglepő, alig haladja meg a százat az épülő lakások száma ebben a kerületben, így aki ragaszkodik a főváros ezen részéhez, jóval alacsonyabb kínálattal szembesül az új lakások piacán.


A II. kerületben is hasonló összeget kell fizetni egy új lakásért, körülbelül 10 százalékkal olcsóbb az átlagos négyzetméterár az előző kerülethez képest, ugyanakkor nagyon széles skálán mozognak az eladási árak a külölnböző projekteknél. Találhatunk itt 500 ezer forintos, de akár 2 millió forint feletti négyzetméterárat is, amik torzíthatják az átlagot. Még északabbra, az előzőeknél jóval alacsonyabb, 750 ezer forintos átlagos fajlagos árakkal szembesülhetnek a III. kerületi lakásvásárlók, míg a XI. kerületben még ennél is kevesebb, átlagosan 670 ezer forint az új lakások négyzetmétere.

Budai luxusra vágysz? - Olcsóbbak itt a lakások, mint a belvárosban

A III. kerület egyre kedveltebb célponttá válik főleg a családosok körében, illetve azok számára is, akik a zöldövezeti részeket részesítik előnyben a belvárossal szemben. A korábbi években azon kerületek közé tartozott, amelyekben az ingatlanok árainak drágulása mérsékeltebb volt. 2016-ban, az azt megelőző évhez képest, átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a használt és új lakások árai a III. kerületben, szemben például a belvárosi 30 százalékos emelkedéssel.


Az élénk keresletnek köszönhetően, az új lakások piacán, az idei év második és harmadik negyedéve alatt is több, mint 2 százalékos az áremelkedés, a nyilvánosságra hozott árak alapján. Összehasonlításképp a XII. kerületben, a drágulás mértéke 2 százalék alatt maradt, míg a II. kerületben a feljegyzett árak alapján nem történt számottevő emelkedés, sőt néhány eladó új lakás esetében 10 százalékos csökkenést láthattunk.


A már említett, átlagos 750 ezer forintos fajlagos ár természetesen nem jellemzi az összes III. kerületi lakásfejlesztési projektet, a négyzetméterárak 450 ezer forinttól, egészen 1,3 millió forintig terjedhetnek. A kerületre jellemzőek a nagyobb alapterületű lakások, átlagosan 73 négyzetméteres egy új lakás, ami a legtöbb esetben 3 szobát jelent. Ezek alapján nagyságrendileg 55 millió forintért vásárolható meg egy ekkora, átlagos fajlagos árú új lakás a kerületben.

GAZDASÁG
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - Az elkészült otthonok száma viszont édeskevés
A átadott lakásszám nagyot csökkent, de az új építkezések virágoztak tavaly, legalábbis a vidéki lakáspiac legtöbb megyéjében. Bár így is van olyan megyénk, ahol 100 darab új lakás vagy családi ház sem tudott egy év leforgása alatt felépülni, de a legtöbb helyen ezt a határt azért megugrották az építtetők. Megnéztük, hogy a magyar megyék hogyan állnak a lakásállomány megújulásával, illetve, hogy mennyien vágtak bele tavaly új építkezésbe.Portfolio2022. május 02. 14:45
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44