A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

2017-09-21 13:58:08

A lakásárak jelentős növekedését látva sokak fejében fogalmazódhat meg a gondolat, hogy szívesen kihasználná a kínálkozó lehetőségeket, és lovagolná meg az ingatlanpiaci hullámot. Ahhoz azonban, hogy egy jó befektetést sikerüljön megvalósítani megfelelő piacismeretre van szükség, illetve bizony komoly tőkét, 10-20 millió forintot kell beletenni az üzletbe, amivel azonban sokan nem rendelkeznek. Nekik jelenthetnek megoldást az ingatlanalapok, amelyek elmúlt egy éves hozamai felveszik a versenyt akár a befektetési célú lakásvásárlással nyerhetővel is. 


Az elmúlt években hatalmas rally kezdődött a hazai lakáspiacon, a hosszú ideig tartó csökkenést követően, az árak ismét növekedésnek indultak. Nem is akármilyen mértékben. Akik még jókor vásároltak lakást, nagyon jól járhattak döntésükkel, az áremelkedésnek köszönhetően vagyonukat jelentősen növelhették. A 2013-as mélyponthoz képest 44 százalékkal többet kellett fizetni 2017 első negyedévében az otthonokért, vagyis csaknem megduplázhatták a befektetett összeget a vásárlók, ami évesített szinten körülbelül 12 százalékos hozamot jelentett.


A lakásárak változása azonban meglehetősen nagy különbségeket mutat vidék kontra főváros összevetésben, de Budapesten belül is. Ez azt jelenti, hogy akik jól vásároltak, az előbbiekben bemutatott hozamszinteknél sokkal magasabbat is elérhettek, de a kevésbé jó helyen történő vásárlással ennél jóval kevesebbet nyerhettek a befektetők. A lakásbefektetés egyik kulcs kérdése tehát a lokáció, illetve a megfelelő piaci ismeret. 

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!

Ezzel azonban nem feltétlenül rendelkezik mindenki, aki ki akarja használni a jelenlegi jelentős ingatlanpiaci fellendülést, illetve a befektetési célú lakásvásárlástól sokak visszariadhatnak a magas költségek miatt is, hiszen nincs mindenkinek 10-20 millió forintja egy második ingatlan megvételéhez. Számukra jelenthet jó megoldást az ingatlanalapba történő befektetés, amelyek segítségével minimális tőkével is meglovagolható az ingatlanpiaci hullám.

Mibe fektetnek az ingatlanalapok?

Korábban csak nagyrészt kereskedelmi ingatlanokat vásároló alapok léteztek, egy évvel ezelőtt azonban a Duna House elindította Impact Lakóingatlan Alapját, amely Magyarország első, és eddig egyetlen - túlnyomó részben lakóingatlanokba fektető nyilvános ingatlanalapja. A különbség a két alaptípus és piac között, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacán nagy befektetők mozognak, az ingatlanértékek pedig nagyon magasak, hiszen irodaházak, bevásárlóközpontok, vagy logisztikai létesítmények cserélnek gazdát. Ezért az alapok viszonylag kevés elemből álló portfoliót kezelnek. A megvásárolt eszközöket üzemeltetik, illetve különböző hozamtermelő beruházásokat valósíthatnak meg, az értéknövelés reményében. 

Egy lakóingatlanalap ehhez képest "sok kicsi" ingatlant tart a portfóliójában, amivel valamivel likvidebb tud maradni, hiszen könnyebb értékesítenie ezeket, a kezelésük azonban több időráfordítással járhat, hiszen a több ingatlant egyesével kell hozamtermelésre bírni, az Impact Lakóingatlan Alapnak például jelenleg 52 ingatlan áll a tulajdonában. Szeptember közepéig a vagyonának 73 százalékából vásárolt lakóingatlanokat, melyek nagy részét bérbe adták, a többi ingatlan pedig a felújítás vagy más előkészítő munka után kerül majd bérbeadásra.

Magas hozamok több millió forint befektetése nélkül is

A számok azt mutatják, hogy jól járhattak azok, akik az elmúlt időszakban döntöttek ingatlanalapba fektetés mellett, a hazai lakossági ingatlanalapok ugyanis meggyőző hozamokat produkáltak a BAMOSZ adatai szerint. A 2017. szeptember 19-ei adatok szerint az egy éves hozam 7-10 százalék környékén alakult a legjobb eredményt elért alapok esetében. Az elmúlt egy éves hozamok alapján a legjobban a Raiffeisen Ingatlan A sorozata, és a Duna House Impact Lakóingatlan Alapja teljesített. Utóbbi esetében ráadásul pár nappal ezelőtt még 9 százalék felett alakult az éves hozam, azóta azonban vélhetően történt egy jelentős eszközvásárlás és ez csökkentette le az alap hozamát. 

A tuti lehetőség, ha lakásba fektetnél, de nincsenek millióid!


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24