A régi panelből új lakásba költöznél? - Így még nyerhetsz is rajta

A régi panelből új lakásba költöznél? - Így még nyerhetsz is rajta

2017-11-23 13:44:13


Az egyik ilyen feltörekvő része a fővárosnak a X. kerület, ahol jellemzően jóval alacsonyabbak az árak, legyen szó többlakásos társasházról, lakótelepi panelről, vagy akár a limitált számú családi házakról. A pesti oldalon átlagosan 320-600 ezer forint között mozog a négyzetméterár az ingatlan típusától, minőségétől és az elhelyezkedésétől függően. Ennél jóval kevesebbért, mintegy 260-300 ezer forintos fajlagos áron kaphatóak használt lakások a X. kerületben. Az új építésűek átlagosan 520 ezer forintos négyzetméteráron kerülnek eladásra jelenleg, ezek azonban csak a következő 1-2 évben készülnek el.

Mire számíthatnak a nagycsaládosok?

Korábban már írtunk róla, hogy a fővárosban lakók több mint 35 százaléka él panellakásban, sokan vannak közöttük családosok, 2-3 gyermekkel. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyi hitelre, vagy megtakarításra lenne szüksége egy ilyen családnak, ha költözésre kerülne a sor és egy jobb minőségű, esetleg nagyobb lakás vásárlása mellett döntenének, a jelenlegi átlagos állapotú panel eladásával.

Érdemes lehet elgondolkozni egy 60 négyzetméternél nagyobb új lakás vásárlásán, ha három gyermek él a családban, ugyanis ekkor jogosultak lehetnek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény maximális összegére. Az ingyen kapott 10 millió forint akár elég lehet, hogy a meglévő lakás eladása mellett egy hasonló méretű, X. kerületi teljesen új lakásba költözhessen a család. Ezen felül, ha még az alapterületben is bővítésre vágynának, vagy esetleg jobb elhelyezkedésű új lakóparkot szemeltek ki maguknak, 10+10 millió forintos támogatás is elérhető, amelyből a második 10 millió kedvezményes kamatozású hitel.

Már így is sokan éltek a lehetőséggel, a jelenlegi adatok alapján, az egy-, vagy többgyermekes CSOK-ra jelentkező családok száma elérte az 50 ezret, az igényelt támogatási összeg pedig meghaladta a 126 milliárd forintot.

A 10 millió forintos "ingyen hitel" mellett sokat számít a vásárlásnál, hogy mennyi tőkét lehet előteremteni például a meglévő lakás eladásával. Megnéztük, hogy mennyiért adható el egy 60 négyzetméteres panellakás Budapest néhány részén, ahol átlagosnak tekinthetőek a lakások árai, vagyis figyelmen kívül hagytuk a belvárost, a peremkerületeket és Buda elit részeit is. Az átlagos négyzetméterárak alapján, a főváros vizsgált részei közül panellakást a legmagasabb áron a XI. kerületben lehet eladni, ezt követi a XIII., III., IV. és XV. kerület. A sor legvégén a X. kerület van, ami azt eredményezi, hogy aki ezen a területen.

maradva, hasonló paraméterekkel rendelkező új lakásba szeretne költözni a családjával, (a panellakása eladása és a 10 millió forintos támogatás mellett) nagy valószínűséggel további hitelfelvételre, vagy a megtakarításai bevonására lesz szüksége. Ezzel szemben, aki a XI. kerületből költözne a X. kerületbe, akár hitelfelvétel nélkül is lecserélheti a régi panellakását egy új társasházi 60 négyzetméter feletti lakásra (10 millió forintos CSOK pályázása mellett).

A régi panelből új lakásba költöznél? - Így még nyerhetsz is rajta

Az átlagos négyzetméterárakkal számolva, 15-22 millió forint között adható el egy 60 négyzetméteres panel, a különböző kerületekben. Amennyiben a három-, vagy többgyermekes család vállalja, hogy minimum ugyanekkora, vagy ennél nagyobb alapterületű lakást vásárol, megkaphatja a 10 millió forintot, így összesen 25-32 millió forint közötti összeg állhat rendelkezésére. Az említett X. kerületben egy 60 négyzetméteres új társasházi lakás ára átlagosan 31 millió forint, vagyis ezek alapján, aki eddig a XIII. vagy XI. kerületben lakott úgy vehet teljesen új lakást a X. kerületben, hogy 0,5-1 millió forintja még meg is maradhat. A jelenleg X. vagy XV. kerületben lakóknak nagyjából további 5 millió forintra lenne szükségük, hogy egy új lakóparkba költözhessenek.

A régi panelből új lakásba költöznél? - Így még nyerhetsz is rajta

Tekintsünk most egy X. kerületben lakó családot, aki számára a költözés a lokációban nagy változást nem jelentene, csupán minőségi javulással járna. Amennyiben egy ilyen családnak a korábbi 60 négyzetméteresnél nagyobb lakásra van szüksége, a 10+10 millió forintos CSOK igénylésével és a meglévő panellakás eladásával átlagosan 65 négyzetméteres új lakást is találhat magának, ami minimum 3 szobát, de általában 1+3, vagy 2+2 félszobát jelent a X. kerületi új lakóparkok esetében.

A X. kerület fejlődési ütemét látva, a jól kiépült kötöttpályás közlekedésre építve, már a válság évei előtt megkezdtük a több ütemből álló Somfa Liget lakópark fejlesztését, amely keretében élhető léptékű társasházakban, magas műszaki tartalmú, elérhető árú lakások valósulnak meg. A sikeresen megvalósult első 5 ütem tapasztalatai alapján elmondható, hogy a lakások népszerűek a fiatal családok, illetve az egyetemek elérhetősége okán a vidékről felköltöző fiatalok körében is, akik alapvetően saját használatra veszik a lakásokat, de a mai bérleti díjak mellett azok jó befektetésnek is tekinthetők, hiszen könnyedén, jó áron bérbe adhatók. A jelenleg futó 6. ütem lakásaival viszont egyértelműen a CSOK-ot igénybe venni szándékozó családokat céloztuk meg, amely okán a projektben többségben vannak a nagyobb méretű, 60 négyzetméter feletti, hatékony elrendezésű lakások." - mondta mondta Szimler Szabolcs, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanhasznosítási vezetője.



GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24