10%-kal drágább lesz a lakbér idén a pesti egyetemistáknak

10%-kal drágább lesz a lakbér idén a pesti egyetemistáknak

2017-07-20 16:30:31
Forrás: www.index.hu

A hamarosan kezdődő albérleti roham előtt a tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítaniuk a diákoknak Budapesten. Sokan választják az új építésű lakásokat, ők átlagosan 16 ezer forinttal kevesebbet fizetnek, mint azok, akik használt bérleményt vesznek ki – derül ki az Otthontérkép július elején készült felméréséből.


Az egyetemisták és főiskolások számára még megfizethető, havi 350 ezer forintnál olcsóbb kiadó lakások bérleti díja 9 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban 2016 azonos hónapjához képest, ez minden bizonnyal a szezonalitásnak köszönhető. A nyári hónapokban a kiadó otthonokat megrohamozó diákok akkor járnak igazán jól, ha a könnyedén megközelíthető külső kerületeket választják, hiszen míg a belvárosban 200 ezer forint fölötti havi kiadást jelent a lakás bérlete, addig kijjebb ez akár feleekkora is lehet.

Érdekesség, hogy az új építésű otthonok bérlése átlagosan 16 ezer forinttal kevesebbe kerül, mint az újszerűeké, habár alapterület tekintetében sokkal kisebbek, így kevésbé alkalmasak több egyetemista összeköltözésére, ami egyébként szintén remek alternatíva.

A szezonalitás hatása nemcsak az árakon látszik, de a kiadási idő rövidülésében is. Míg általánosságban – állapottól, helytől, ártól függően – 30-35 nap alatt bérbe lehet adni egy ingatlant, addig a nyár közepén-végén ez néhány napra is lerövidülhet. A legdrágább környék a XII. kerület (250 ezer forint/hó), a II. kerület (215 ezer forint/hó) és az V. kerület (207 ezer forint/hó). Ehhez képest a külsőbb városrészekben akár feleennyi pénzből is megúszható a lakásbérlés rezsi nélküli terhe.

Az Otthontérkép Csoport elemzéséből kiderül, hogy az új építésű lakásokért átlagosan kevesebb (154 ezer forint/hó) bérleti díjat kell fizetni, mint egy újszerű (170 ezer forint/hó), de használt lakásért. Ez azért van így, mert míg a régebbi építésű, használt lakások átlagos alapterülete 60-65 négyzetméter körül alakul, addig az új építésű ingatlanokat kisebb, átlagosan 50-54 négyzetméter alapterülettel dobják a piacra.

„A bérleti díjak idén várhatóan már nem fognak csökkenni, legfeljebb a növekedés lesz jóval kisebb az év második felében, mint az első hat hónapban. Ennek az az oka, hogy a keresett új építésű lakások inkább az év vége felé és még inkább 2018 első felében fogják elárasztani a lakásbérleti piacot” – hívta fel a figyelmet Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő szerint viszont lesznek olyan befektetők, akik nagy számban vásároltak kiadási céllal kis vagy közepes méretű lakást az új, még csak most épülő vagy tervezett lakóparkokban, ám az építkezések csúszása miatt kénytelenek lesznek elhalasztani a lakások piacra dobását, vagyis később kezd el ketyegni nekik a bérleti díj. És lesznek olyanok is szép számmal, akik megpróbálnak kiszállni a projektből, még mielőtt felépül a lakópark, nehogy a túlkínálat miatt esetleg erőteljesen csökkenő bérleti díjakkal kelljen számolniuk.

A kiadó lakások árszínvonala, az előző évekhez hasonlóan, idén is a közös bérlés felé tereli a fiatalokat. Egy szobát átlagosan 50-65 ezer forintért lehet bérelni. A kiadó ingatlanok 51 százalékánál a szobabérlet 50-80 ezer forint, míg 30 ezer forint alatt az ingatlanok csupán 2 százalékában bérelhető saját szoba. Az egy szobára jutó bérleti díj a lakás méretével fordítottan arányos, hiszen a kislakásokat fajlagosan magasabb áron hirdetik meg. Egyszobás lakások esetén például a bérleti díj átlagosan 104 ezer forint, míg, egy négyszobás lakásban már 57 ezer forintért bérelhető egy szoba, sőt hatszobás otthon esetén átlagosan 39 ezer forint a szobadíj.




GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24