Mit jelent az "átlag" a lakáspiacon?

Mit jelent az "átlag" a lakáspiacon?

2016-10-12 14:12:02

100 milliós villa, budai luxusház, fullextrás nyaraló. Kevés olyan tagja van a magyar társadalomnak, aki ilyen "ékességekkel" büszkélkedhet. Mai posztunk sem ezekről a csodaházakról szól, hanem olyan átlag otthonokról, amiket hétköznapi emberek kínálnak eladásra hétköznapi embereknek.


Tévedés azt gondolni, hogy általános és normális, ha valaki zsebből ki tud fizetni egy 50 milliós lakást. Szerencsés esetben van némi megtakarítás, összeköltözők esetén a két ingatlan eladási ára összedobható, ám sokkal gyakoribb, hogy hitelből finanszírozzák a vásárlást. Nincs is ebben semmi különleges, hiszen normális körülmények között ez nem jelenthet különösebb rizikót és bonyodalmat.

A néhány évvel ezelőtti történések azonban némi óvatosságra intenek és arra késztetik a vásárlókat, hogy kétszer is fontolják meg mekkora anyagi terhet tudnak bevállalni, nehogy aztán pórul járjanak. Nem érdemes ebben a kérdésben túlzásokba esni, sokkal célravezetőbb, ha reális célokat tűzünk ki magunk elé. Tény, hogy a piaci környezet jelen pillanatban meglehetősen stabilnak mondható és meglehet, hogy az ingatlanárak is emelkedni fognak a jövőben, ami vásárlásra ösztönözhet, nem árt azonban óvatosnak lenni és tisztában lenni a korlátokkal.

A lakásárakat kritizáló kommentek tucatjai érkeznek napról napra, melyek üzenete, hogy ma már csak irreális összegekért lehet lakáshoz jutni. Tény, hogy az utóbbi évben jelentős, akár 20-30%-os áremelkedés következett be, fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem igaz minden térségre és kerületre. 

Az ingatlan árát több tényező is befolyásolja, ennek egyike a piac alakulása. Hiába azonban az árfelhajtó erő, ha maga a lakás romos és lakhatatlan, esetleg nem előnyös kvalitásokkal bír. Ezeket a túlárazott otthonokat a keresgélő tömeg "kiveti" magából, abban az értelemben, hogy a tulajdonos egyszerűen képtelen lesz eladni. Fontos tehát, hogy milyen tulajdonságokkal bír az adott ingatlan, ahogy az is, hogy hol található. Ezek a szempontok pedig szubjektívek, ami az egyiknek a világ hátsó vége, az a másiknak a munkahely szomszédsága, ami az egyiknek felújítandó romhalmaz, az a másiknak egy lehetőség, mert épp olyat keresett, amit saját ízlésére formálhat.

Mindezek mellett természetesen a lakásárak emelkedése tényként kezelendő, amivel nem nagyon lehet mit csinálni, mint elfogadni és arra koncentrálni, hogy milyen módon szerezhető meg a hőn áhított otthon, illetve milyen kompromisszumokat vagyunk hajlandók megkötni. 


Átlagos lakáskínálatunk a www.lakascentrum.hu oldalon:

- XIV ker.ületben, nagyon csendes utcában eladó egy 49nm-es, harmadik emeleti, erkélyes lakás.

https://www.lakascentrum.hu/page/ingatlan/32223_v

- Rákosszentmihály közkedvelt részén, csendes, parkos kertvárosi környezetben erkélyes, ablakos konyhás, tehermentes, jó ízléssel felújított, kitűnő elosztású lakás keresi új tulajdonosát. 

https://www.lakascentrum.hu/page/ingatlan/32192_v

- VIII. kerületben a Teleki László téri parktól pár percre felújított, első emeleti, világos, erkélyes, tehermentes, 43 M2-es, nappali (galériázott)
+KÜLÖN BEJÁRATÚ hálószobás, téglalakás eladó.

https://www.lakascentrum.hu/page/ingatlan/32163_v

 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát - közölte a BKK
új lakás
Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten
Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.portfolio.hu Ingatlan 2021. május 12. 13:01