Megalakult Magyarországon az etikus ingatlanközvetítőket tömörítő Egyesület!

Megalakult Magyarországon az etikus ingatlanközvetítőket tömörítő Egyesület!

2015-12-04 13:37:28

25 év egy ember életében még csak a kezdeteket jelenti, 25 év egy új iparágban a "gyerekcipő" ideje. 25 év alatt azonban sok olyan folyamat és benyomás tud rögzülni, ami utána megváltozhatatlanná teszi azt a szektort, amihez ma ugyanúgy ért mindenki itt Magyarországon, mint a focihoz. Pedig ha onnan közelítjük, hogy sokak életének legnagyobb vagyontárgya felett kell megfontolt döntést hozni, akkor komolyan kell venni ezt a munkát. Kis hazánkban több tízezerre tehető azok száma, akik végzettséggel vagy végzettség nélkül próbáltak már szerencsét ezen a piacon, és akiket a köznyelv egyszerűen csak AZ INGATLANOS-nak hív. 


Kifejezetten ezt a tevékenységet szabályozó törvény hiányában 2014. szeptember 26-a volt az a nap, amikor több hónapos előkészítő munka után a magyar ingatlanközvetítés történelmi pillanata érkezett el. Felismervén a rendezettség, szervezettség igényét 14 szakmai szervezet, franchise és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egy asztalhoz ülve aláírta a szakmai folyamatokat, az egyes szereplők egymáshoz való viszonyát szabályozó Etikai Normagyűjteményt, mely egyedülálló útmutató azóta is a szerveződő ingatlanszakma életében. 

Az alkotó munka azonban nem állt meg ezen a ponton. Mivel a szabályok mit sem érnek betartatás nélkül, így az elhivatott szereplők továbbgondolták a leszabályozott együttműködés feltételeit és megegyeztek abban, hogy a közös munkán túl szükség van szankcionálásra, hogy az ingatlanközvetítés szereplői számon kérhetők legyenek minden érintett számára. 

Újabb 1 év alkotómunka után a legaktívabb 6 franchise és szakmai szervezet, akik tevékeny részt kívántak venni a szakma megtisztításában létrehozták Magyarországon az első olyan tömörülést, mely lefedi a szakma több mint 60%-át.  
Az Etikus Ingatlanos Egyesület együttműködési szándéka túlmutat egy informatikai rendszer szabályokhoz nehezen köthető működési mechanizmusán, az ingatlanszakmát kívánja képviselni, fejleszteni, és a szükséges mértékben szabályozni. Mint hivatalosan működő szervezet az etikai normagyűjteményt veszi szabályozott működésének alapjául, ennek betartatására és a szankcionáláshoz pedig etikai bizottságot hívott életre. 

Az Etikus Ingatlanos Egyesület saját brandet épít a piaci szereplők megkülönböztetésére. Ennek segítségével bárki számára egyértelmű lesz, hogy az Etikus Ingatlanos az a számon kérhető ingatlanközvetítő, aki munkáját az etikai normagyűjtemény szerint végzi, aki a törvényben előírt alap OKJ-s végzettségen túl folyamatosan képzi önmagát, aki mind műszaki mind jogi, mind üzleti szempontból hasznos tanácsokkal látja el megbízóját. 
Az ügyfelek (fogyasztók), és a piac szereplői - beleértve az irodák közötti együttműködést is- pedig a nem helyénvaló üzleti magatartás esetén az Egyesületnél kérhetnek vizsgálatot az egyesület tagjaival szemben .

Az Etikus Ingatlanos Egyesület egy hiánypótló tömörülés a magyar ingatlanszakmában. Létrejöttével tisztább folyamatokat, hatékonyabb együttműködést garantál az egész magyar társadalom számára! 

Az egyesülethez való csatlakozásra bármelyik nagyobb piaci szereplőnek lehetősége lesz a jövőben, amennyiben az Etikai Normagyűjteményt aláírja, és az egyesület céljait magáénak vallja. A kisebb piaci szereplők az egyesület tagjaihoz csatlakozva lehetnek a kialakuló önmagára igényes szakma részei

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.