Magyar szoftver segíti a világ szuperkórházainak tervezését

Magyar szoftver segíti a világ szuperkórházainak tervezését

2018-08-02 14:36:15

Egy kórház megtervezése az összes épülettípus közül az egyik legbonyolultabb, legköltségesebb feladat, éppen ezért az ilyen projektek megvalósításánál lehet leghatékonyabban alkalmazni a BIM (épületinformációs modell) szoftvereket. Miután az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent a három budapesti centrumkórház tervpályázatának kiírása, várhatóan ezek esetében is alkalmazni fogják a Graphisoft kórháztervezéshez kifejlesztett szoftverét.


A kórháztervezés az építőiparon belül a legköltségesebb, leginkább összetett feladat, mert speciális és érzékeny működési modellhez kell alkalmazkodniuk a tervezés során a szakembereknek. A tervezési és kivitelezési folyamat alatt hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyet valahogy kezelhetővé kell tenni.

Erre a piacára lépett be a 3D építész szoftvert a világon elsőként kifejlesztő és piacra dobó magyar Graphisoft, komplex kórháztervezői és kivitelezői csomagot biztosítva a fejlesztésekhez, amellyel már több országban valósítottak meg egészségügyi komplexumokat. Az Archicad alapú szoftvercsomagot külföldön eddig közel 40 egészségügyi centrumnál alkalmazták, melynek segítségével a leendő orvosok 3D programban láthatták a virtuális térben mozogva, hogy miként fognak dolgozni, milyen mozgásterük lesz például a műtőkben. Ezt a virtuális képet hozza létre a BIMx, amely része az épületinformációs modellezés (BIM) szoftvereinek.

Az építőipari digitalizáció alapvető feltétele a közös nyelv, azaz a megfelelő szabványok kialakítása. A folyamat nemzetközi szinten néhány éve már zajlik, szakmai, állami és üzleti szereplők részvételével. Jó példa erre a szabályozás modernizálásában élen járó Nagy-Britannia, a skandináv országok vagy Ázsiában Szingapúr, de ezt a fontos szempontot felismerve kezdte el kidolgozni a Lechner Tudásközpont is négyrészesre tervezett, helyi sajátosságokat is figyelembe vevő szemléletformáló BIM fogalomtárát, melynek első kötete már meg is jelent.

A magyar építészek és kivitelezők számára ez a szuperkórház-projekt jó lehetőség arra, hogy kihasználják az építőipari digitalizáció kínálta előnyöket. Budapesten a kormány 700 milliárd forintos fejlesztési programjának részeként várhatóan 2022-23-ra készül el a három szuperkórház, kettő meglévő kórház (Honvédkórház és az összevont Szent István és Szent László kórházak) teljes körű átépítésével és kibővítésével, valamint a Dél-Budára tervezett zöldmezős új kórházberuházással.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.