Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

2016-09-14 15:03:50

Egy adott országrész munkaerőpiaci helyzete és lakásárai általában összefüggést mutatnak egymással. A jobb munkalehetőségek vonzzák a munkavállalókat, akik növelik a lakások iránti keresletet, aminek következtében az árak is emelkedni kezdenek. Magyarországon is hasonló folyamatok zajlanak, például a nyugati országrész felértékelődése, vagy Kelet-Magyarország lemaradása tipikusan ezt példázza. A kiemelkedően magas ingatlanárak azonban nem mindig járnak együtt a kedvező munkanélküliségi mutatókkal vagy egyszerűen csak késleltetve jelentkeznek. 


Egy adott országrész munkaerőpiaci helyzete és lakásárai általában összefüggést mutatnak egymással. A jobb munkalehetőségek vonzzák a munkavállalókat, akik növelik a lakások iránti keresletet, aminek következtében az árak is emelkedni kezdenek. Magyarországon is hasonló folyamatok zajlanak, például a nyugati országrész felértékelődése, vagy Kelet-Magyarország lemaradása tipikusan ezt példázza. A kiemelkedően magas ingatlanárak azonban nA megyék többségére igaz, hogy ahol kevés a munkalehetőség és magas a munkanélküliségi ráta ott a lakásárak is alacsonyabbak, míg ahol jók a munkaerőpiaci mutatók ott a lakások is drágábbak. A megyei munkanélküliségi ráta és az átlagos lakásárak közötti -0,6-es korrelációs érték közepesen erős összefüggést mutat. A következőkben viszont azokat a kivételeket vizsgáljuk meg, ahol a két érték eltér egymástól.

Munkanélküliségi ráta

A munkanélküliségi ráta a munkanélküliek számának a gazdaságilag aktív népességhez (foglalkoztatottak és munkanélküliek együtt) viszonyított aránya. Munkanélkülinek tekinthető a KSH meghatározása alapján az a személy, aki a felmérés hetében nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amitől szabadság vagy betegség miatt volt távol. Emellett aktívan keresett munkát a kikérdezést megelőző 4 hét folyamán és ha találna megfelelőt, akkor 2 héten belül munkába tudna állni. Meg kell jegyezni, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésében a közmunkaprogram erősödése is szerepet játszott, így a munkanélküliség alakulásánál érdemes az ő számukat is figyelembe venni. m mindig járnak együtt a kedvező munkanélküliségi mutatókkal vagy egyszerűen csak késleltetve jelentkeznek. 

Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

Megyei munkanélküliség és lakásárak

A megyék közül 1,5 százalékos értékkel Győr-Moson-Sopron megyében volt 2015-ben a legalacsonyabb a munkanélküliség, de hasonlóan kedvező volt Vas megyében és Budapesten is, ahol szintén nem érte el a 3 százalékot. A legrosszabb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borosod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye van, amelyekben még a közmunkások nélkül mért eredmény is megközelíti a 10 százalékot. A lista elején és végén álló megyékben azonban közös, hogy a munkanélküliségi ráta és a lakásárak erős fordított irányú összefüggést mutatnak. 

Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

Ezzel szemben Hajdú-Bihar, Somogy és Komárom-Esztergom megye is meglehetősen kilóg a sorból. Előbbi kettő esetében magas munkanélküliséghez magas lakásárak, utóbbiban alacsony munkanélküliséghez alacsony árak társulnak. Hajdú-Biharban ezt Debrecen egyetemvárosi funkciója magyarázhatja, ahol az egyetemi hallgatóknak is köszönhetően élénk a lakáspiac. Somogyban azonban a Balatonpart, azon belül is az új fejlesztések azok, amik a lakásárakat is felfelé húzzák, így hiába láthatók a megye rossz munkaerőpiaci adatai, az átlagárakban ez nem látszik meg. Komárom-Esztergom megyében már más a helyzet. A válság éveiben több gyár is jelentős leépítéseket hajtott itt végre, így az országban itt volt az egyik legnagyobb a lakásárak zuhanása. Úgy tűnik azonban, hogy a munkaerőpiac hamarabb magára talált mint az ottani lakáspiac, így a jövőben a munkalehetőségek további bővülése az árak emelkedését hozhatja magával.

Munkaerőpiac és lakásárak Budapesten

Budapesten is elmondható, hogy azokban a kerületekben amelyekben magasabb a munkanélküliség, alacsonyabbak a lakásárak. A megyékhez képesti összefüggés itt azonban már nem olyan erős. Alacsony a munkanélküliség a drágának számító I., II. és XII. kerületekben, míg az olcsóbbak között lévő X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben jelentősen magasabb. 

Jó munkát és olcsó lakást keresel? Ezekben a megyékben nézelődj!

A trendekbe nem illeszkedő kerületeket azonban itt is megtaláljuk. A VIII. és a IX. kerületekben a munkanélküliség magasabb, mint azt az árszint indokolná, más megközelítésben a kerületek a munkaerőpiaci helyzetükhöz képest indokolatlanul drágák. Ezzel szemben a XVI. és a XIX. kerületekben az alacsony munkanélküliség ellenére a lakásárak is alacsonyak.

Mielőtt azonban elindulnánk az adott megyékben és kerületekben áron alul kínált ingatlanokat keresni, figyelembe kell venni, hogy a munkanélküliségi ráta ugyan egy jó indikátora a lakásárak alakulásának, önmagában azonban kevés ahhoz, hogy az árakat és azok alakulását egy az egyben meghatározza. A lakásárakra számos tényező hatással van, például a térségben jellemző bérek. Hiába magas a foglalkoztatottság, ha ehhez alacsony átlagbér társul, az ingatlanárak is alacsonyabbak maradnak. Tény azonban, hogy a munkaerőpiaci helyzet javulása sok esetben a bérek emelkedését is magával hozza, így ha nem is száz százalékosan, de meghatározza a környék lakásárait. Jó példa erre Győr és Kecskemét is, ahol az Audi és a Mercedes munkahelyteremtő képességének köszönhetően az ingatlanárak is jelentős emelkedésen mentek keresztül. Ellenpélda pedig Északkelet-Magyarország, ahonnan a rosszabb munkalehetőségek miatt aki teheti elvándorol, lenyomva ezzel a lakásárakat.

 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.