Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

2018-03-19 15:54:42

Az újlakás-piacon manapság szinte naponta jelentenek be újabb és újabb projekteket, ami még a piacot folyamatosan követő érdeklődőket is kihívás elé állítja. Erre kínál megoldást a Budapesti Lakáspiaci Riport elemző csapata által készített interaktív térkép, amely az eddigieknél sokkal átláthatóbban, negyedéves frissítésben mutatja be Budapest aktuális újlakás-kínálatát. 




Az adatbázis jelenleg 18 ezer lakást tartalmaz, ezek olyan fejlesztésekben találhatók, amelyek 2017 nyarán vagy őszén legalább egy szabad lakást tartalmaztak. A listázott szabad lakások száma 7450, ami a nyári stagnálást követően ismét emelkedést mutat. 

Több nagyobb projektet is most indítottak el a fejlesztők, bízva abban, hogy a kedvezményes építőipari áfa megszűnéséig értékesíteni tudják a lakásokat.

2017 őszén összesen 2200 lakást adtak el a fejlesztők, ami 400-zal több, mint a nyári érték, és 50 lakással a tavaszi rekordot is meghaladja. Az új lakások koncentrációját jól mutatja, hogy az eladott lakások harmada Angyalföldön található, ahol szintén rekordot döntött az értékesítés az előző gyengébb negyedévhez képest. A külső-pesti projektek viszont továbbra is csökkenő eladást produkáltak. 

  • Alapterület szerint az 50-80 négyzetméteres lakások eladási valószínűsége nőtt leginkább.
  • A 25 és 40 millió forint közötti lakásoknál átlagosan 10,7 hónapos eladási idő várható, ami 3 hónappal kevesebb, mint a nyáron mért érték.
  • Azon lakások, amelyek most és az előző negyedévben is eladók voltak, átlagosan 1 millió forinttal drágultak.
  • A szabad lakások négyzetméterára egy év alatt átlagosan 16 százalékkal nőtt Budapesten.
  • 2018-ban 8 ezer, 2019-ben pedig 6400 lakás átadása várható azokban a projektekben, ahol jelenleg még található szabad lakás.

Az induláskor tervezett átadási határidőt több mint 8 ezer lakás esetén már biztosan nem sikerül tartani a fejlesztőknek, 1500 lakást pedig legalább egy év csúszással fognak csak átadni!


Forradalmi újítás: elkészült Budapest interaktív újlakástérképe

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.