Ez Berlin igazi szocialista húzása

Ez Berlin igazi szocialista húzása

2015-06-16 11:26:19
Forrás: index.hu

Berlinben elsőként maximálják az albérletek árát Németországon belül. A parlament azért döntött így, mert az utóbbi időben olyan árrobbanás történt a főváros albérletpiacán, amire még nem volt példa, és félő, hogy a szerényebb jövedelmű városlakók egyszerűen kiszorulnak a belső kerületekből. Ilyen szabályozás korábban csak Svédországban volt, ahol viszont a lakásbiztonság pozitívuma mellett hosszútávon az ingatlanszektor félrecsúszásához, lakáshiányhoz és korrupcióhoz vezetett. Itthon viszont elképesztően alulszabályozott az albérletpiac, pedig egyébként Budapest ebből a szempontból is berlinesedik, és egyre nagyobb üzlet a lakáskiadás.        


Berlin néhány évvel ezelőtt még híres volt a nyugat-európai viszonylatban megfizethető árú albérleteiről. Az elmúlt időszakban azonban hirtelen felpörgött az albérletpiac: míg 2005-ben átlagosan csak 5,5 eurót kellett fizetni egy négyzetméterért havonta, tavalyra ez az összeg már a 9 eurót súrolta. Gyorsul az árnövekedés üteme is, 2013-ról 2014-re átlagosan 9 százalékot drágultak a kiadó lakások, ráadásul a lakosságszám növekedése miatt nincs is belőlük elég.

 

Különösen reménytelen a helyzet, ha az ember külföldi diákként érkezik a városba.

Hónapokig kerestem kiadó szobát, több, mint 140 emailt írtam és 32 castingon voltam, mire megtaláltam a mostani helyem, de még így is szerencsésnek érzem magam. Elképzelni sem tudom, milyen nehéz lehet annak, akinek rosszabb háttérrel kell végigcsinálnia mindezt.

– meséli Barbi, aki tanulni ment Berlinbe. A jó helyeken levő lakásokban levő szobákra akkora a túljelentkezés, hogy az egyre feljebb kúszó árak mellett szabályos castingszerűségeken is részt kell vennie a jelentkezőnek, már ha egyáltalán kiválasztják a bemutatkozó-levele alapján. A castingok persze meglehetősen kínosak és időigényesek is lehetnek:

Bár visszakapnám azt a rengeteg órát, amit az életemből elvesztegettem azzal, hogy idegenek konyhájában söröztem esténként akkor is, ha már a második percben éreztem, hogy ez így nem fog menni és ők a legidegesítőbb arcok az egész városban. 

Persze a magasabb árkategóriákban nem feltétlen kell több tucat vetélytársat felülmúlni egy szobáért, de a magyar diákok többségének ez nyilván nem opció. A jobb kerületekben most már 400 euró fölé is kúszhat egy szoba ára.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát - közölte a BKK
új lakás
Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten
Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.portfolio.hu Ingatlan 2021. május 12. 13:01