Elkezdett fújódni a lakáspiaci lufi?

Elkezdett fújódni a lakáspiaci lufi?

2016-11-03 14:08:51
Forrás: portfolio.hu

Eladó 30 négyzetméteres lakás, irányár 18 millió forint. Ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel egyre gyakrabban találkozhatunk a különböző hirdetési portálokon. Míg azonban néhány évvel ezelőtt ez egy belvárosi új építésű lakást jelentett, mostanában sokszor a külsőbb kerületekben lévő használt, esetleg felújított lakást takar. A Budapesten bekövetkezett hirtelen drágulás miatt éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy ez már egy kezdődő lakáspiaci lufi kialakulása.


Mennyit emelkedtek az árak?

46 százalékot drágultak átlagosan a budapesti használt lakások a 2013-as évhez képest, az MNB által készített lakásárindex szerint. A KSH és az FHB után az idei évtől kezdve az MNB is rendszeresen publikálja Lakáspiaci jelentését az aktuális trendekről. Az áremelkedés az ebben megjelent rövidtávú előrejelzés szerint tovább fog folytatódni, bizonyos területeken azonban már érdemes lehet körültekintően dönteni a befektetési célú lakásvásárlás előtt.

A válság mélypontjához képest az országos átlag áremelkedés mögött jelentős területi különbségek állnak. Míg jogállás szerint a községektől az egyre nagyobb népességű települések felé haladva egyre nagyobb volt az árnövekedés mértéke, addig az azonos jogállású települési kategóriákon belül is nagyok az árváltozások különbségei aszerint, hogy az adott település az ország melyik részén található. A nyugati határ mentén és Budapesten következett be a legnagyobb mértékű árnövekedés, míg az északi, észak-keleti országrész csökkenő népességű községeiben, városaiban szinte továbbra is stagnálnak az árak.

Elkezdett fújódni a lakáspiaci lufi?

 

Jövedelmek és lakásárak

Az elmúlt 3 év alatt az ingatlanárak országos emelkedése ledolgozta a válság alatt bekövetkezett csökkenést, így azt mondhatjuk, hogy lakásárakban mostanában érjük el a válság előtti árszinteket. A budapesti használt lakások piacán bekövetkezett drasztikus emelkedés ugyanakkor azt jelenti, hogy ott már bőven a válság előtti árszintek felett járunk. A kevésbé frekventált vidéki településeken ugyanakkor az árak még most is alacsonyabbak, mint a 2008-2009-es években.

A jövedelmek ezzel szemben folyamatosan emelkedtek, így a lakásárakat önmagában a jövedelmekhez viszonyítva 2013-ban volt a legkönnyebb Magyarországon lakáshoz jutni. Akkor egy 60 négyzetméteres lakáshoz megközelítőleg 6-7 évnyi átlagfizetésre volt szükség, ami azt jelenti, hogy ha egy kétkeresős család a jövedelmének az egyharmadát fordítja lakhatásra, akkor 8-10 év alatt képes volt megvásárolni egy 60 négyzetméteres lakást. Budapesten azonban, különösen a drágább kerületekben még az ott jellemző magasabb bérek ellenére is hosszabb ideig kellett a lakásvásárlásra spórolni.

A jelenlegi árszinteknél viszont, országos átlagban is mintegy 7-9 évnyi átlagfizetésre, Budapesten pedig 15-16 évnyire van szükség egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Mindez azt jelenti, hogy ha ma egy kétkeresős család Budapesten szeretne egy átlagos lakáshoz hozzájutni, akkor 20-22 évig kell rá spórolnia, ha a jövedelméből nem akar 33 százaléknál nagyobb részt erre a célra áldozni.

Elkezdett fújódni a lakáspiaci lufi?

 

Ez már a lufi?

A jegybanki alapkamat és annak következtében a hitelkamatok továbbra is történelmi mélyponton vannak Magyarországon, ami a növekvő ingatlanárak ellenére továbbra is a lakáspiac felé tereli a befektetőket. Emellett ugyanakkor a GDP és a reálbérek is nőnek, ami a saját célra történő vásárlást is könnyebbé teheti. Legalábbis azokon a helyeken, ahol az ingatlanárak emelkedése még nem haladta meg a bérek növekedésének ütemét.

Vidéken az ingatlanárak a válság előtti csúcsértékeknél járnak, a jövedelmek viszont 25 százalékkal magasabbak, mint akkor voltak. Budapesten azonban, különösen a belváros közeli lakásoknál az áremelkedés már meghaladta a 8 év alatt bekövetkezett bérnövekedést, így ott ma nehezebb lakást venni, mint a válság előtt.

Egyelőre azt látjuk, hogy a GDP és a bérek továbbra is nőnek, a befektetők pedig továbbra is az ingatlanpiacon elérhető hozamokban látják a legnagyobb előnyt. A jelenlegi árszinteken azonban már koránt sincsenek olyan vonzó hozamok, mint a 2014-es áremelkedés indulásakor. A jelenlegi piaci folyamatok alapján éppen ezért országosan még nem beszélhetünk lufiról, de bizonyos településeken, köztük a budapesti lakáspiacon is sokkal körültekintőbbnek kell lenniük a befektetőknek, mint az elmúlt két-három évben.

 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.