Brutálisan kevés lakás épült

Brutálisan kevés lakás épült

2015-11-11 12:05:30

Jelentősen, 24 százalékkal nőtt a kiadott építési engedélyek száma Magyarországon az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de a fővárosban még jelentősebb, 73 százalékos volt az engedélyek számának bővülése. Ugyanakkor országosan 9,5 százalékkal kevesebb lakás épült a fenti időszakban, de még nagyobb volt a visszaesés Budapesten, ahol az épített lakások száma 21 százalékkal csökkent - derül ki a KSH legfrissebb statisztikáiból. 


2015 I-III. negyedévében 4657 új lakás épült, 9,5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 8616 darab volt, 24%-kal több a 2014. január-szeptemberinél. A fenti időszakban az épített lakások száma országosan 9,5, Budapesten 21%-kal csökkent, míg a megyei jogú városokban 15%-kal nőtt. 

Az első 9 hónapban kiadott 8616 új lakásépítési engedély 24%-kal haladta meg a megelőző év azonos időszakit, de Budapesten 73%-kal több lakás építését engedélyezték, mint egy évvel korábban. 

Valamivel csökkent a természetes személyek által épített lakások aránya, mely 61-ről 58%-ra változott, míg a vállalkozások által építetteké 38-ról 41%-ra nőtt, és utóbbiak aránya Budapesten 67-ről 70%-ra emelkedett.

Az építés célját tekintve saját használatra a lakások 54, értékesítésre 43%-a épült, az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 58-ról 56%-ra, a többszintes, többlakásos épületeké 38-ról 34%-ra csökkent, a lakóparkban épült lakások aránya - több fővárosi beruházás befejeződésének hatására 2-ről 7%-ra nőtt. 

Az új eredményekről megkérdeztük Angel Gábort, a BIF Nyrt. vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy sajnos mind az új építési engedélyek száma, mind az építkezések száma annyira alacsony, hogy bármilyen egyedi, kismértékű kilengés jelentősen befolyásolja a százalékos adatokat. Biztatónak tartja a 24%-os növekedést az építés engedélyek számában, de ez számszerűen azt jelenti, hogy országosan mindössze kétezerrel több lakás építésére adtak be engedély kérelmet az első 3/4 évben, mint egy évvel korábban. Ez az elvárt 35-40 ezer lakás/ évhez képest nem jelentős. Az új építések számában jelentkező 400 lakás mínusz pedig annyira kis volumen, hogy adódhatna (ha lenne ilyen) akár egy-két nagyobb épület kivitelezésének elhalasztásából is.

Ami viszont véleménye szerint egyértelmű, hogy a lakásépítés Magyarországon továbbra is a mélyponton van és bár vannak biztató jelek a javulásra önmagában a lakáspiac hathatós kormányzati beavatkozás nélkül nem fog tudni húzó ágazattá válni. Pedig az újlakás piacban lenne ma a legnagyobb potenciál abból a szempontból, hogy a lassan leépülő állami infrastruktúra beruházások helyébe lépve szinten tartsa a nemzetgazdaság egyik húzó ágazatát az építőipart.

 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát - közölte a BKK
új lakás
Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten
Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.portfolio.hu Ingatlan 2021. május 12. 13:01