5 jó tanács költözéshez

5 jó tanács költözéshez

2020-01-13 14:42:49

A költözés mindig izgalmas esemény egy család életében. Izgatottan látunk neki készülődni, hogy berendezkedhessünk az új helyre, és emlékekkel, élményekkel tölthessük meg a falakat. Ám gyakran rémálommá válik: a rengeteg szervezkedés, a használati tárgyaink elszállítása óriási terhet tehet a vállunkra. Hoztunk néhány tippet, hogyan tehetjük gördülékenyebbé a folyamatot.


Tervezés

A költözés első szabálya, hogy tervek nélkül nem szabad belevágni, mert csak káosz alakul ki. Épp ezért mielőtt bármihez is nyúlnánk, gyűjtsük össze azokat a pontokat, amiket betartva könnyebben áthidalhatjuk a nehézségeket.

Készítsünk magunknak időbeosztást! Ha tudjuk, hogy mikor vehetjük át az új otthonunk kulcsait, és meddig kell elhagynunk a jelenlegi lakóhelyünket, akkor meg tudjuk tervezni az egyes lépéseket.

Gyűjtsük össze, hogy mire van szükségünk! Dobozok, fóliák, zacskók… Gondoljuk át, hogy mennyi cuccot szeretnénk átvinni az új lakásba és ehhez hány darab csomagolóanyagra lenne szükségünk. Ha ez megvan, akkor időben szerezzük be a szükséges kellékeket, ne a költözés előtti napokra hagyjuk!


 

Lomtalanítás

A költözés remek alkalom arra, hogy kicsit rendet tegyünk tárgyaink között, és kiszanáljuk azokat, amelyekre már nincs szükségünk. Törekedj arra, hogy csak olyan dolgokat vigyél magaddal, amelyek valóban kellenek!

Ha valamiről tudod, hogy az utóbbi években egyáltalán nem használtad, és feltehetőleg nem is fogod, akkor azt rakd félre. A jó állapotban lévő használati tárgyakat odaadhatod ismerőseidnek, vagy meghirdetheted az Interneten.

Ugyanez igaz a tönkrement tárgyakra. Hacsak nem vagy ezermester, és nem tudod megjavítani őket, akkor felesleges limlom csupán. Szabadulj meg tőlük!

 

Csomagolás

Nincs is bosszantóbb, amikor költözés során, a dobozok kicsomagolásakor észreveszed, hogy kedvenc tányérkészleted összetört, vagy a dohányzóasztal megkarcolódott. Épp ezért érdemes figyelmet fordítani a csomagolásra! A legtöbb barkácsáruházban könnyedén beszerezheted az ehhez szükséges kellékeket.

A dobozok jó szolgálatot tesznek akkor, ha törékeny tárgyakat, vegyszereket, könyveket vagy száraz élelmiszert akarsz szállítani. A ruhák, párnák, egyéb textíliák csomagolásához szerezz be néhány vászonzsákot.

A nagy méretű bútorokat (pl. ágy, szekrény) mindenképp szereld szét! Pakolás közben nagyon könnyen megsérülhetnek, megkarcolódhatnak. Az extra védelem érdekében a lapokat tekerd fóliába!



Szállítás

Ha precízen becsomagoltuk használati tárgyainkat, az még nem jelent garanciát arra, hogy ép állapotban érkeznek a lakásra. A szállítás közben ugyanis figyelembe kell venni az időjárás viszontagságait. Pár jó megoldásnak tűnhet egy platós teherautó, ahol rengeteg hely áll rendelkezésre, nem ezt a járművet javasolnánk. Például az eső miatt a dobozok vagy zsákok gyorsan átázhatnak, ami nem csak kényelmetlenné teszi a költözést (hiszen utána valahogyan ki kell szárítani a dolgainkat), de akár tönkre is tehet bizonyos használati tárgyakat (gondoljunk csak az elektronikus eszközökre). Épp ezért érdemes zárt terű, vagy teherautó  ponyva által védett járművet használni. A teherautó ponyva megakadályozza, hogy csomagjainkat megtépázza az időjárás, így nem kell attól tartanunk, hogy kedves tárgyainknak baja esik.

 

A  költözés napja

Ha mindent elintéztünk, megterveztünk, becsomagoltunk, akkor máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a káoszt. A költözés napján próbáljunk türelmesek maradni, készüljünk úgy, hogy valószínűleg egész napos munkában lesz részünk. Öltözzünk kényelmesen, és gondoskodjunk az élelemről! Ha kicsi gyermekeink vannak, akik nem tudnak aktívan segíteni a pakolásban, gondoskodjunk a felügyeletükről.

 

Reméljük, tippjeink hasznosnak bizonyulnak. Jó költözést kívánunk!

A cikk a Webkapu  vállalkozói weboldal készítés közreműködésével készült.

 

 

 


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.