5+1 tipp, amivel növelheted a panellakásod értékét

5+1 tipp, amivel növelheted a panellakásod értékét

2020-12-11 14:02:24
Forrás: webkapu.hu

Ahogy jött a koronavírus és a következményei, vége lett a városi lakások árának sok éves töretlen és dinamikus növekedésének. Sajnos a jövőben az eddigieknél kevésbé lesz könnyű vevőt találni a városi lakásokra és ez alól a panellakások sem lesznek kivételek.


Ha az új helyzetben téged is megcsapott a vágy, hogy panellakásodat kertes házra cseréld, jól fog jönni pár tipp, hogy jó áron tudd eladni eddigi otthonod.


Egy kis átalakítás

A hiedelmekkel ellentétben sok panellakás jól alakítható, hiszen a belső falai többsége csak elválasztó és nem tartófalként funkcionál. Ezeket a falakat kivéve vagy áthelyezve máris átrendezheted a tereket, így nagyobb fürdőszobát, amerikai konyhát, vagy akár egy szaunát is ki tudsz alakítani. Egy jó átalakítással könnyen ki lehet tűnni az egyébként egytől-egyig egymásra hasonlító panellakások között. A vevők kedvelik az egyedi és praktikus dolgokat, úgyhogy nyugodtan vágj bele az átalakításba, a megtérülés szinte garantált. Egy amerikai konyhás lakásért például gyakran milliókkal többet hajlandóak fizetni a vevők, így a betonvágás  ára és az utómunkák is bőven megtérülhetnek. De előtte egy statikussal mindenképpen egyeztess!



Télen hideg, nyáron meleg

Panellakásokkal kapcsolatban a vevők egyik visszatérő aggodalma a hőszabályozáshoz kapcsolódik. Sokan tartanak attól, hogy nyáron túl meleg lesz a lakásban, de vannak, akik amiatt is aggódnak, hogy ha a fűtési szezon előtt, vagy után jön pár nap hideg nap, akkor fázni fognak. Leendő vásárlóid félelmeire a klíma és a thermo ablak a megoldás. Egy megfelelően kiválasztott klímaberendezéssel nyáron sarkvidéki hideget, a hideg, de még távfűtés nélküli időszakban pedig spanyol tengerparti meleget lehet varázsolni a lakásba. Szereltess be egy inverteres (hűtő-fűtő) klímát, cseréld ki az ablakokat és máris 1 millióval többet írhatsz a számlára a kb. 700.000 forintos befektetésed után.


Biztonsági ajtó és rács

Sokan keresnek olyan lakásokat, amiken a régi farostlemez ajtót biztonsági ajtóra cserélték és a bejárat elé hegesztett biztonsági rács is került. Bár a panelek népes és szemfüles lakóközösségének hála, kevésbé szoktak a betörők célpontjaivá válni, mégis fontos szempont a vásárlók számára, hogy a leendő otthonuk biztonsága ne csak a kulcslyukon néha kibámuló, és egy-egy zajra a fejüket felkapó szomszédokon múljon.


Tisztasági festés

A legalapvetőbb és legegyszerűbb formája az értéknövelésnek. Gyorsan kivitelezhető, Te is meg tudod csinálni, ha van rá egy szabad heted, és az anyagköltség sem fogja nagyon megterhelni a kasszát, hiszen egy 50 nm-es panellakást kb. 50 liter diszperziós festékkel már újjá lehet varázsolni. Fontos, hogy az erős színek használatától tartózkodj, sőt, a legjobb, ha egyszerűen fehérre fested a falakat. A leendő vevői nem egy festékbolt repertoárjára és az előző tulajdonos művészi törekvéseire kíváncsiak, hanem arra, hogy milyen általuk megálmodott lehetőségek rejlenek az eladó lakásodban. A festés arra is jó, hogy az esetleges kosznyomokat és kisebb hibákat is eltűntesd, amihez lehet, hogy némi glettelés sem fog ártani, de hidd el, megéri! Ugyan így orvosolhatod az utólagos fejlesztésekből adódó esztétikai problémákat, pl a polcok, tv által hagyott nyomokat.


Gipszkartonozás

A gipszkartonozás árak nincsenek az egekben, egyszerű és sokoldalúan felhasználható technológiaként a lakásod értékét is feljebb tudják tornászni. A gipszkarton fal építése tökéletes arra, hogy a nagyobb tereket elszeparáld, így a 20 nm-nél nagyobb szobákból több kisebbet tudsz csinálni. Ez nagyon vonzó lehet azok számára, akik több gyerekkel keresnek elérhető árú, de lehetőleg több helyiséggel rendelkező lakásokat. A gipszkarton álmennyezet is szóba jöhet, ha a design-on szeretnél javítani és süllyesztett lámpákkal akarod elvarázsolni a leendő vevőidet, de a százezer glettelésen átesett hepehupás falakat is tükörsimává tudod vele varázsolni pár nap leforgása alatt anélkül, hogy betonig kellene bontani a falat, ami rengeteg munkával, zajjal, idővel és kiadással jár.


Ingyen van, mégis sokat ér

Ez pedig nem más, mint a takarítás és a rendrakás. Egy lakásba a megvétel előtt bele kell szeretni. Ugye Neked sem gyúlna lángra a szíved egy nem igazán tiszta lakásban? Ha úgy érzed, hogy felfordulás van, egymást kergetik a porcicák és valahogy olyan, mintha semminek nem lenne meg a maga helye, akkor ideje a kezedbe venni az irányítást és mindennek helyet találni. Egy rendezetlen lakás azt fogja sugallani a leendő vásárlónak, hogy az túl kicsi, nehéz benne elférni, macerás a takarítása. Mutasd meg Neki, hogy ez nem így van, és a Te lakásod a legélhetőbb a világon!


Abban, hogy mit érdemes a fentiek közül megvalósítanod, segíthet az is, ha körülnézel, milyen eladó lakások vannak a piacon a környékeden. Ha látod a konkurenciát, könnyen ráérzel majd, hogy miben tud lakásod jobb lenni a többinél.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.