Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?

Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?

2023-10-24 15:04:45
Forrás: webkapu.hu

Az eladó lakás felújítása olyan kérdés, amit sok ingatlan tulajdonos feltesz magának. A döntés nem mindig egyszerű, és több tényezőt is figyelembe kell venni.


Íme néhány fontos szempont, amelyek segíthetnek a döntés meghozatalában.


Az eladási ár

Az egyik legfontosabb tényező, amit érdemes figyelembe venni, az eladási ár. Ha a lakás felújításával jelentős értéknövekedést érhetsz el, és magasabb áron adhatod el, akkor a felújítás ésszerű döntés lehet. Azonban ne feledjük, hogy a felújítás költségei is jelentős összeget tehetnek ki. Olyan eladó ingatlanok esetében, amelyeknek piaci értéke eleve alacsonyabb, a drága felújítások valószínűleg nem térülnek meg.



A környezet és a verseny

A lakás környezete és a piaci helyzet is fontos tényező. Ha az ingatlanod környékén számos felújított lakás található, akkor a felújítás lehet, hogy elengedhetetlen ahhoz, hogy lépést tarts a versennyel. Ha a környezetedben a lakások általában nincsenek kiemelkedően jó állapotban, felújítás nélkül is eladhatod az ingatlant, de elképzelhető, hogy jelentősen alacsonyabb áron.


Megbízható kivitelezők

Megbízható kivitelezői gárda nélkül egy felújítás nagyon elhúzódhat. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor több szakág is érintett. Egy kőműves brigád el tud látni több munkafolyamatot, mint például a fürdőszoba bontás, estrich betonozás, de a fürdőszoba burkolás vagy a gipszkartonozás már külön szakembert igényel. Ha nincsen kapcsolatod megbízható kivitelezőkkel, egy teljeskörű lakásfelújításba rizikós lesz belevágni.



Vevői Elvárások

Fontos, hogy megértsd a potenciális vevők elvárásait. A modernizált konyha és fürdőszoba, az energiatakarékos berendezések és a megfelelő homlokzati hőszigetelés sok vevőnek fontos lehet. Ha a lakásod ezen területein van felújításra szükség, azok megtérülhetnek.



Az időtényező

A felújítás időigényes lehet, és akár hónapokba is telhet, mire az ingatlan teljesen készen áll az értékesítésre. Ha rövid időn belül kell eladnod a lakást, a felújítás lehet, hogy nem a legjobb választás, kivéve, ha csak kisebb javításokra van szükség.



Az eladó lakás felújításának szükségességét és érdemességét minden egyes esetben egyedi módon kell megvizsgálni. Érdemes felkeresni egy ingatlanközvetítő szakértőt, aki segíthet a helyzet megítélésében és a legjobb döntés meghozatalában. Az eladó lakás felújítása jelentősen növelheti az ingatlan eladási árát, de a felújítás jelentős befektetést igényel pénzben és időben, a megtérülése pedig sok tényezőtől függ.



HASZNÁLT INGATLANOK
panel lakás energetikai besorolása
Hogy lehet, hogy a panelek energetikai besorolása CC-től FF-ig szór?
A panelek mind ugyanolyanok, az energetikai besorolásuk is ugyanolyan, gondolhatnánk. De a valóságban a panellakások energetikai tanúsítványai CC-től (korszerű) FF-ig (átalgos) szórnak. Mi okozhat ekkora eltérést az alapvetően hasonló technológiával épített ingatlanok között?
Ezek a legnépszerűbb ingatlanok hazánkban és az EU-ban
Ezek a legnépszerűbb ingatlanok hazánkban és az EU-ban
Kiugróan magas a családi házban élők aránya hazánkban.24.hu2021. 07. 25. 06:00facebook/gáspár jános
építkezés, kivitelezés
Generálkivitelezővel, vagy nélküle építkezz?
Megspórolnád a gererálkivitelező borsos költségét? Teljesen érthető. Mielőtt belekezdesz, azért gondold meg, hogy lesz-e kapacitásod a következőkre!Webkapu weboldal készítés
állagmegóvás
Ingatlan állagmegóvás rövid és hosszú távra
„Ha üresen áll, az az ingatlan halála”