Még többen igényelhetik ezentúl a csokot

Még többen igényelhetik ezentúl a csokot

2016-09-06 13:54:31
Forrás: www-hvg.hu

A kormány több könnyítést is bevezet a a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésénél.


Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) jogosultak köre – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Dömötör Csaba elmondta, hogy osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.

Novák Katalin jelezte: az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul, vagy sem. Arra is megteremtették a lehetőséget, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon a csok, már az ingatlan használatba vétele előtt – tette hozzá.

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Változik a CSOK: tovább pöröghet az ingatlanpiac
Változik a CSOK: tovább pöröghet az ingatlanpiac
Az új rendeletnek köszönhetően hosszútávon tízezrek léphetnek be a lakáspiacra, hiszen eddig azok, akiknek már volt lakásuk, de költözésben gondolkodtak, csak új ingatlan vételéhez, építéséhez igényelhettek CSOK-ot. Ez megváltozik, mostantól a használtpiaci vásárlásaikhoz is megkaphatják ezt a támogatást. Az ingatlanárak meredeken emelkedő tendenciát mutatnak, a rendelet hatására megjelenő új kereslet még inkább felfelé nyomhatja az árakat.
Amit a CSOK igényléséhez mindenképpen tudni kell
Amit a CSOK igényléséhez mindenképpen tudni kell
Július 1-től lehet vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni használtlakás vásárlásra, a lakásépítés és bővítés mellett. A támogatást hitelintézetektől lehet igényelni, a fő szabályok egységesek, de a gyakorlatban lehetnek eltérések a pénzintézetek egyes ajánlatai között: van, ahol már igényelhető a CSOK és van, ahol csak augusztus végén, vannak bankok, melyek a teljes összeget beszámítják önerőnek, mások csak a meglévő gyerekek után igényelt támogatást fogadják el. Ezen kívül jó tudni, hogy házépítés esetén szakaszos, használtlakás vásárlásnál pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet, illetve az építés és bővítés is támogatható a CSOK-kal, feltéve, ha az ingatlan legalább "B" energetikai besorolású - összegezte többek között a tudnivalókat az Otthon Centrum Hitel Center.