Példátlan növekedést produkált a magyar építőipar

Példátlan növekedést produkált a magyar építőipar

2022-04-14 11:08:03
Forrás: portfolio.hu

Februárban az építőipari termelés volumene 13,3%-kal (!) haladta meg az előző havi szintet, éves alapon pedig 42,3%-os bővülést jelentett a KSH. A rendelési mutatók is erősen alakultak, jelezve, hogy nagyon erősen indította az évet az ágazat.

Portfolio


A nagyon magas növekedést mutató havi és éves indexekre csak részben magyarázat a viszonyítási alapul szolgáló bázis időszakok gyengesége. Ezek a számok ugyanis még ezt figyelembe véve is igen magasak, vagyis nagyon jelentős lendületről árulkodnak az építőiparban.

A gyengébb januári adat kapcsán is jeleztük, hogy az ágazat növekedési trendje nem tört meg, és a mai jelentés is megerősíti, hogy az elmúlt egy év látványos gyorsulást hozott.



Éves alapon számolva az épületek építményfőcsoport-termelése 56,2, az egyéb építményeké 20,0%-kal nőtt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 69,8, az egyéb építmények építésében 6,8%-kal bővült a termelés. A speciális szaképítés 40,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.



A rendelési mutatók tavaly gyengülni kezdtek, ám az év eleji számok újra azt mutatják, hogy a kereslettel nincs probléma, dacára a brutális áremelkedésnek.

  • A megkötött új szerződések volumene 92,7, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 65,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 128,2%-kal nagyobb volt a 2021. februári bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 19,2%-kal magasabb volt a 2021. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményeké 21,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.



A kilátások azért nem ennyire fényesek. Az alapanyagok gyors drágulása, a hitelfeltételek szigorodása, a várható költségvetési kiigazítások állami beruházásokra és lakossági költésekre gyakorolt várható hatása visszafoghatja az ágazat lendületét, ahogyan az orosz-ukrán háború közvetetten szintén lassulást hozhat.

Címlapkép: Getty Images


Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Mit érdemes tudni a túlépítés szabályairól?
Mit érdemes tudni a túlépítés szabályairól?
Telekszomszédok viszonylag gyakran ütköznek olyan problémába, hogy az egyik telken álló épület egy része átlóg a szomszédos telekre. Mi a túlépítés? Mit érdemes tudni a szabályairól? Milyen lehetősége van túlépítés esetén a szomszédos ingatlan tulajdonosának?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?