Miért ilyen drága a hőszigetelés?

Miért ilyen drága a hőszigetelés?

2022-08-18 13:42:11
Forrás: webkapu.hu

Aki mostanában szeretné hőszigeteltetni az ingatlanát, az gyakran hajmeresztő árakkal találja magát szemben. Nézzük meg részletesebben, miért ilyen magasak a hőszigetelés árak.


A példa okáért nézzük meg, nagyságrendileg mennyibe kerül egy 100 nm-es családi ház hőszigetelése.


Először is van egy anyagigény. Egy 100 nm-es családi ház esetében a szigetelendő felület nagyjából 150 nm. Erre a 15 cm vastag polisztirol (EPS) szigetelőlap 2022 augusztusában 8-9,000 Ft/nm. Ez csupán 78,000 Ft, nem is sok. De a szigetelőanyagon kívül, a lapok falhoz történő rögzítését biztosító ragasztót, dübeleket és csavarokat is meg kell venni. Ez nagyságrendileg további 1.000 Ft/nm. Igényes megrendelő természetesen nem hagyja, hogy csupasz polisztirol táblák borítsák kívülről a házát. A külső vakoláshoz pedig szükség lesz további kettő réteg ragasztóra, dryvit hálóra, nemesvakolatra és színezőanyagra. Ezek persze nem csak esztétikai okokból fontosak. Valamennyire a hőszigetelést is javítják a további rétegek, de ennél is fontosabb, hogy megvédik az amúgy viszonylag sérülékeny polisztirol táblákat a töréstől, morzsolódástól.

Így “rendszerben” (tehát szigetelés + háló + vakolat + festék) az anyagigény már nagyjából négyzetméterenként 12.000 forintra rúg egy családi ház esetén.


És most jön még a hőszigetelés  munkadíja.

Kevesen gondolnak bele, hogy a külső hőszigetelés igencsak intenzív munkafolyamat. Először az egész ház falfelületét ellenőrizni kell, felmérni, és szükség esetén javítani, hogy utána a szigetelő rétegeket megfelelően lehessen rögzíteni.


Ha nem egy kivételesen alacsony házról van szó, akkor szükség lesz állványozásra, hogy a munkát hatékonyan lehessen végezni. Ha a szakemberünk nem rendelkezik saját készlettel, állvány bérlésre is szükséges lesz.


A ház külső falait be kell vonni ragasztóval, a polisztirol táblákat a falra kell helyezni, dübelezni, csavarozni. A csavarok fejére egyesével dübel sapkát kell helyezni, hogy a felületet a csavarok felett is síkba lehessen hozni. Az egész felületet többször síkba kell csiszolni, különben a táblák találkozásánál pár milliméteres élek alakulhatnak ki, ami csiszolás nélkül átüt a vakolaton is.


Természetesen az egész EPS hőszigetelés folyamat során ügyelni kell az anyagok kötési idejére, tehát viszonylag szigorú ütemezéshez kell tartania magát a szakembernek.


Ha ezekbe belegondol az ember, már nem annyira meglepő, hogy egy külső szigetelés kivitelezésében jártas szakember nem igen vállal munkát 10-15.000 Ft/nm ár alatt.

Így egy átlagos ház esetében a hőszigetelés munkadíja 1,5 - 2,2 millió forint lehet.


Összességében nagyjából 4-5 millió forintra tehető egy átlagos családi ház hőszigetelésének költsége.

Tény, hogy ez nem kevés pénz.

A mai energiaárakat tekintetbe véve, még mindig sokaknak megérhet ez a felújítás. Nem csoda, hogy magas munkadíj ide vagy oda, sok szakember naptára már betelt erre az évre.

Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Mit érdemes tudni a túlépítés szabályairól?
Mit érdemes tudni a túlépítés szabályairól?
Telekszomszédok viszonylag gyakran ütköznek olyan problémába, hogy az egyik telken álló épület egy része átlóg a szomszédos telekre. Mi a túlépítés? Mit érdemes tudni a szabályairól? Milyen lehetősége van túlépítés esetén a szomszédos ingatlan tulajdonosának?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?