Airbnb: beadták a törvényt, aminek eredményeként jöhet az önkormányzati korlátozás

Benyújtották a rövid távú szálláshelykiadás újraszabályozására vonatkozó törvényjavaslatot a parlamentnek. Ennek értelmében a kereskedelemről szóló 2005. évi törvény több, a magánszálláshelyekre vonatkozó résszel is kiegészül, többek között a magán- és egyéb szálláshely definíciójának meghatározásával, valamint az önkormányzatok ezek szabályozására vonatkozó hatáskörének maghatározásával - olvasható a Parlament.hu oldalon.

Portfolio Ingatlan 


Az elmúlt hetekben többször írtunk az Airbnb-típusú szálláshelyek kiadásának lehetséges szigorításáról, mellyel kapcsolatban ma benyújtották a parlamentnek a rövid távú szálláshelykiadás újraszabályozására vonatkozó törvényjavaslatot.

A kereskedelemről szóló 2005. évi törvény kiegészítése szerint magánszálláshely az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb 8 és az ágyak száma legfeljebb 16.

Ezzel szemben egyéb szálláshelynek minősül a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozóáltal hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb 25, és azágyak száma legfeljebb 100.

A törvény erre vonatkozó részének értelmében

A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE RENDELETBEN ÁLLAPÍTHATJA MEG A MAGÁNSZÁLLÁSHELYEN ÉS AZ EGYÉB SZÁLLÁSHELYEN AZ EGY NAPTÁRI ÉVEN BELÜL SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS CÉLJÁRA FELHASZNÁLHATÓ NAPOK SZÁMÁT.

Ha az önkormányzat a magánszálláshelyen és az egyéb szálláshelyen az egy naptári éven belül szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napok számát nem határozta meg, abban az esetben e tevékenység időbeli megkötés nélkül végezhető. Ha valaki az önkormányzat rendeletében foglaltakat megsérti, közigazgatási bírságot és tevékenység végzésétől történő eltiltást kaphat. Ha a törvényt megszavazzák, augusztus 1-től lép hatályba, vagyis ekkortól lehet számítani az önkormányzatok Airbnb-t korlátozó rendeleteire.


Címlapkép forrása: Shutterstock