ingatlanpiac

A szabályozott, törvényi keretek között működő piacokon elengedhetetlen, hogy jogi értelemben is rendezett legyen a működés minden szintje. A Property Investment Forum 2019 konferencián a legal workshop lehetőséget biztosított a téma szakértőinek körbejárni a hazai ingatlanpiac legakutabb kérdéseit, legyen szó kivitelezésről vagy üzemeltetésről, befektetésről vagy finanszírozásról, hazai vagy uniós rendelkezésekről.

Ingatlan 


Mi a jogászok feladata ma az ingatlanpiacon és melyek a jellemző foglalkoztatási formák? Mitől lesz jó egy jelentkező, a vállalati háttér vagy ügyvédi irodai háttérismeret a hasznosabb? Biorobot, legal tech, mesterséges intelligencia által végzett jogkutatás létezik? Hogyan változik a feladatok összetétele? Csökken a jogviták száma? Milyen hasonló trendek vannak? – tette fel a kérdéseket Dr. Pásztor Tamás, a CPI Hungary jogi vezetője.


Dr. Kaplonyi Ádám, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda igazgatója szerint a klasszikus ügyvédi szakma határai kezdenek elmosódni, az ügyvéd már nemcsak jogtanácsos szigorú értelemben, hanem egyéb szolgáltatásokat is ellát. A technológiai fejlődés átitatta legal tech miatt nagyobb rugalmasság jellemzi az egész folyamatot, a termék megváltozik az automatizálás miatt, új struktúrák alakulnak ki. Tendencia szinten kevesebb már manapság a jogvita: az ügyvédek és a jogtanácsadás drága, ezért a racionális szereplők igyekeznek kevés jogvitát nyitni.


Dr. Kellner Dániel, a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás partnere úgy véli, hiába kell folyamatos tanácsadást nyújtani egyetlen cégcsoportnak, mégis külsős, nem belsős csapattal dolgoznak. Egyre több probléma adódik a felvételnél, kevés a jelentkező, magasak a kiválasztási követelmények, így nehéz jó embereket találni és főleg megtartani őket. A mesterséges intelligencia általi teljes átvétel nem fog megtörténni, a felelősség az embereknél marad és fog is maradni, a jogi pálya a digitalizáció miatt sem fog drasztikusan megváltozni. 


Dr. Sallay András, a Gránit Pólus jogi alelnöke elmondta, hogy az ingatlanpiacon a kis tranzakciók is relatíve nagynak számítanak, ezek esetében mindig szerepet kapnak a jogi tanácsadók. A szektorban lassú az automatizálás, főként ahhoz képest, amit a technikai fejlődés már megengedne. A földhivatali adatok automatizálása például nagyon szükséges lenne, mégis elmaradott a szomszédos országokhoz képest.


Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing partnere úgy látja, hogy 5-8 éve több volt a külső tanácsadás, elsősorban tranzakcióknál. A külföldi ügyfeleknek nem éri meg állandó jogászt alkalmazni, inkább bevonják a külső tanácsadókat. A döntési folyamatokba már a kezdetektől részt vesznek, ami előnyösebb a jogászok számára, mint a folyamat közben / végén becsatlakozni. Ma már nem olyan könnyű megtalálni a kvalifikált fiatalokat, joghallgatókat – nem az ő kvalifikációjukban van a hiány, hanem az elérésükben, és nehéz az emberek megtartása is. A munkaerőpiaci változás az ügyvédijelölteket is erősen érinti, már középtávon is versenyképességi kérdés, hogy mennyire erős az automatizálás. Az ügyvédek feladatai egyre inkább áttolódnak a valós tartalmi kérdésekre.