lakás nm árak

Több mint megkétszereződött az egymilliós négyzetméterár felett értékesített ingatlanok száma a tavalyi év első félévéhez képest, derül ki a Duna House elemzéséből. A cég tranzakciós adatai alapján országosan az adásvételek 1,5 százaléka ért el ezt az árkategóriát. Nézzük, hol találkozhatunk leginkább ilyen drága lakásokkal! 

2019. augusztus 12. 13:48 Az áremelkedésnek és a nagyértékű ingatlanok piaci bővülésének köszönhetően, a kedvelt lokációk jó minőségű ingatlanjai már egymilliós négyzetméterár felett kelnek el. Ilyen területek elsősorban Budapesten találhatók, azon belül is a pesti bevárosi kerületek (V., VI. és VII. kerület) egyes részei. A legdrágább kategóriában értékesített otthonok közel 47 százaléka ebben a három kerületben található. A XIII. kerületben is nagyobb számmal találkozhatunk prémium ingatlannal, ezek elsősorban a Duna-parti újépítésű fejlesztésekben találhatók. A fővárosban népszerűek továbbá a budai kerületek bizonyos részei, ahol nagyobb számban találhatók millió forint feletti négyzetméteráron ingatlanok.


A Duna House felmérésével szemben ellentmondásnak tűnhet, hogy a KSH szerint az elmúlt években az eladott lakások összetétele többször is az alacsonyabb értékűek felé tolódott. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a nagyértékű ingatlanok iránt is erősödjön a kereslet. Ha feltételezzük, hogy mindkét felmérés helytálló, az azt jelenti, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek növekedése az ingatlanok iránti keresletben is kezd megmutatkozni.


Budapesten kívül ma már vidéken is vannak egymilliós négyzetméterár felett ingatlanok. Ezeknek az otthonoknak elsősorban a Balaton a fő lelőhelye, különösen Balatonfüred és a déli parton Siófok emelkedik ki. A keleti országrészben pedig Debrecenben találkozhattunk még ezzel az árkategóriával.


Fontos megjegyezni, hogy bár valóban egyre magasabbak a fajlagos lakásárak, az ingatlanügynökségek tranzakciós adatai valamelyest mindig felfelé torzítják az átlagokat. Annak ellenére tehát, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen árakkal, az egymilliós négyzetméterár még sehol nem tekinthető átlagosnak, igaz, az V. kerület már erősen közelít hozzá. Ilyen árszinten leginkább a fent említett kerületekben és városokban is a legjobb elhelyezkedésű, vagy nagyon jó állapotú lakások cserélnek csak gazdát.


Címkék: ingatlan lakás, ingatlan, lakáspiac, lakásárak, négyzetméterár