Az alku gyakoribb, de van ingatlan, amire licitálnak a vevők

Vannak ingatlanok, ahol az alku helyett licitálnak a lakásvásárlók a Duna House tapasztalata alapján. Elsősorban a különleges adottságokkal és népszerű lokációval rendelkező ingatlanoknál fordul ez elő, amelyeknél akár néhány százalékkal is emelkedhet a végső ár. Nagy többségében természetesen még mindig a vásárlók vannak alkupozícióban, ők az országos átlag alapján 3-4 százalékot tudnak alkudni a meghirdetett eladási árból. 


A nagyon jó elhelyezkedésű és különleges adottságokkal rendelkező ingatlanok esetében előforduló jelenség, hogy az ingatlan árából egyáltalán nem enged az eladó, sőt több vevő aktív érdeklődése esetén az ingatlanközvetítő segítségével licit formájában áron felül értékesíti azt.

Befektetők például kifejezetten keresik a XIII. kerületi dunai panorámás lakásokat, vagy a ritkábban elérhető Váci utcai lakásokat, amelyekre az irányáron felül is hajlandók költeni. A lakhatási céllal vásárlók esetében pedig a jól árazott a piacon már olcsóbbnak számító ingatlanok esetében alakulhat ki árverseny. 

Az alku tekintetében ingatlantípusonként és területenként eltérő eredményeket mutatnak a Duna House piaci adatai. 5 százaléknál nagyobb mértékű alkuval egyre ritkábban találkozhatunk, a fővárosi panellakások tekintetében Budán és Pesten is 3 százalékot lehetett alkudni az idei év áprilisában, míg vidéken kicsit szerencsésebbek voltak a vevők az átlagosan 4 százalékos alkuval. Fontos viszont megjegyezni, hogy amire a végső alkura sor kerül, addigra már az eladó is csökkentett valamennyit az áron a legelső elképzeléséhez képest.